Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els forenses sospiten que la víctima del crim de la Guàrdia Urbana va ser estrangulada
  • CA

L’equip de metges forenses que va analitzar les restes calcinades de la víctima del crim de la Guàrdia Urbana han confirmat aquest dilluns al judici a l’Audiència de Barcelona que desconeixen la causa de la mort perquè el foc va esborrar totes les pistes i només han pogut confirmar que tenia dues fractures a la base del cartílag tiroide, al coll.

Els forenses han analitzat unes restes humanes “carbonitzades” i parcialment destruïdes, ja que el cadàver del guàrdia urbà Pedro Rodríguez va ser cremat al maleter del cotxe, trobat en una pista forestal a prop de el pantà de Foix, presumptament pels dos acusats, Rosa Peral i Albert López, també agents de el cos municipal.

Durant la sessió d’aquest dilluns, s’han exhibit al jurat fotografies del que va quedar del cadàver calcinat, on es pot observar part del crani, dels braços, la columna seccionada i el maluc, a més de la tíbia i el peroné, i s’ha mostrat l’avenç del foc que va deixar gairebé tot el cos “carbonitzat i parcialment destruït”.

“Per això es crema un cos”

Els forenses han confirmat a preguntes del fiscal que ha estat impossible determinar la causa de la mort per l’acció de foc, i han valorat que va ser cremat per esborrar totes les proves: “Per això es crema un cos”.

El fiscal ha repassat totes les hipòtesis de causes possibles: tret d’arma de foc, apunyalament, enverinament, cops, estrangulament o una combinació de diverses fórmules, i els forenses han indicat que no han pogut comptar amb els òrgans i estructures corporals necessàries per realitzar les proves que permetin resultats determinants.

En qualsevol cas, confirmen que hi va haver una manipulació del coll que va causar dues lesions a la base del cartílag tiroide i que no les va provocar l’efecte de foc a posteriori: tot i això, no han pogut determinar si van ser lesions mortals o post mortem, fetes accidentalment en manipular el cadàver.

Han puntualitzat que quan es troben aquestes lesions solen ser un “xivato” que hi ha hagut manipulació del coll, i que encara que per elles mateixes no solen ser mortals, solen provocar la compressió d’estructures vasculars.

“En la nostra experiència quan apareixen aquestes fractures la gent es mor”, han puntualitzat, tot i que a preguntes de l’advocat de l’acusat Albert López han deixat clar que no és una ferida necessàriament mortal.

Com en un forn

Els forenses també han explicat durant la seva compareixença que el cadàver estava tan devastat perquè al cotxe hi va haver un “efecte forn” amplificat perquè les finestretes estaven abaixades i el cos al maleter.

Preguntats per si es va utilitzar una substància accelerant per ruixar el cadàver, han dit: “És el més lògic”, ja que la combustió espontània no existeix, encara que no en van detectar cap perquè les altes temperatures les destrueixen.

Gotes de sang 

Els facultatius han explicat sobre la sang de Pedro Rodríguez trobada en l’escena del crim, en concret en una bombeta de el sostre i en una porta, que eren “taques de projecció” i la hipòtesi que han apuntat és que fossin causades per una arma usada cap amunt i avall que les desprengués.

Preguntats per si es va poder determinar si es van subministrar sedants a Pedro Rodríguez  –una filla de Peral va dir que va veure a Pedro Rodríguez “com adormit”, tot i que aquesta informació no s’ha considerat admissible en el judici perquè la nena no ha declarat personalment–, els experts han dit que no es va poder fer cap anàlisi en aquest sentit perquè va tenien sang, orina o òrgans.

Sobre si l’absència de part del crani va poder ser degut al fet que el colpegessin amb un bat de beisbol per un tret al cap, els forenses no ho han pogut determinar, però han apuntat que aquestes lesions haurien format unes esquerdes als ossos del cap que ajudarien el foc a “acabar d’esmicolar” el crani.

En la sisena setmana de judici, aquest dilluns s’han fet les proves pericials sobre la causa de la mort amb les declaracions dels metges forenses sobre l’autòpsia, informe de necròpsia, a més d’altres pericials químiques.

Dimecres i dijous previsiblement serà el torn de les declaracions dels dos acusats, Albert López i Rosa Peral, per a qui la Fiscalia demana 24 i 25 anys de presó, respectivament, com a presumptes coautors de l’assassinat amb traïdoria del company sentimental de Peral en aquella època, Pedro Rodríguez, amb agreujant de parentiu per a ella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa