Barcelona ha estat aquest dissabte l’escenari d’un peculiar fenomen òptic. Des de primera hora de la tarda s’ha pogut veure en diversos punts de la capital catalana l’efecte anomenat halo solar, un fenomen d’òptica atmosfèrica que consisteix en la formació d’un arc o una espècie de circumferència de llum al voltant del sol.
L’encarregat de capturar un dels instants en els quals s’ha pogut veure aquest halo solar a la ciutat ha estat el meteoròleg de l’Observatori Fabra, Alfons Puertas, que ha compartit una fotografia del moment on es pot veure en primer pla la cúpula de les centenàries instal·lacions de la capital catalana. Per tal que aquest fenomen sigui visible, la llum del sol s’ha de veure reflectida en un grup de cristalls de gel que estiguin suspesos a la troposfera.

Una setmana amb doble fenomen òptic a la ciutat
Cal recordar que aquest no és el primer fenomen meteorològic peculiar que té lloc a la ciutat aquesta setmana. El passat dimarts, Barcelona es va despertar amb una albada espectacular de color rogenc en la qual es va poder veure durant uns instants un lleuger pilar de Sol, un efecte lumínic estrany poc comú en aquesta part del territori català.

El pilar de Sol és un fenomen òptic atmosfèric que té lloc normalment quan el sol es pon o durant la sortida d’aquest i que consisteix en una columna de llum que s’alça verticalment diversos metros, assolint en algunes ocasions alçades considerables. L’efecte està creat pel reflex de la llum en petits cristalls de gel que es troben normalment suspesos en l’atmosfera o que formen part de franges de núvols alts, com en el cas del passat dimarts a Barcelona.