Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’exili forçat que mata les seccions de gel del Barça: 9 mesos sense pista
  • CA

Les seccions amateurs del FC Barcelona sempre han estat un dels motius d’orgull dins del club blaugrana. L’aposta per esports minoritaris és un dels leitmotivs més repetits quan es diu que el Barça és més que un club de futbol corrent. Des del 30 d’abril del 2022, però, dues d’aquestes seccions estan vivint en una situació límit que les ha obligat a emprendre un exili forçat lluny de Barcelona.

Es tracta dels equips d’hoquei i de patinatge sobre gel, que el passat desembre van veure com les mítiques instal·lacions on han desenvolupat tota la seva trajectòria eren arrasades per les màquines. L’enderroc del Palau de Gel no només va ser un cop anímic per a les diverses generacions de barcelonins que han passat per l’antic equipament, sinó que també va servir per constatar una problemàtica que fins ara havia passat de puntetes per la sempre frenètica actualitat blaugrana: les seccions de gel del Barça porten nou mesos sense pista.

Per trobar l’inici d’aquest particular calvari ens hem de remuntar a finals del mes d’abril del 2022, quan el personal del Palau de Gel detecta una important avaria a les instal·lacions. La magnitud de l’afectació i la seva costosa reparació -tenint en compte que el recinte va ser inaugurat l’any 1971- porten el club a clausurar l’equipament i iniciar els tràmits per a la construcció d’una nova pista. Inicialment, la previsió era que cap al novembre del mateix any es pogués habilitar un recinte provisional en el pàrquing ubicat davant del Palau Blaugrana perquè les seccions de gel poguessin continuar amb la seva activitat.

De fet, davant d’aquesta situació, els equips d’hoquei van pactar amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) traspassar tots els partits com a local a la segona volta i jugar durant la primera tots els enfrontaments com a visitants, tal com confirmen fonts del club consultades pel TOT Barcelona.

Les màquines ja estan enderrocant l'interior del Palau de Gel del Barça / FC Barcelona
Les màquines en el moment d’enderrocar l’interior del Palau de Gel del Barça / FC Barcelona

Una odissea per pistes d’arreu de l’Estat

El termini, però, mai es va arribar a complir per problemes administratius amb l’Ajuntament de Barcelona i la secció s’ha vist obligada a arrencar la segona part de la temporada sense una pista on poder jugar com a local. Per poder seguir amb les competicions en marxa, els equips d’hoquei han d’entrenar entre setmana al gimnàs del Palau Blaugrana i han de llogar cada cap de setmana unes instal·lacions diferents ja sigui a Puigcerdà, Madrid, Jaca (Aragó) o Pamplona (Navarra). Això suposa una despesa extraordinària per part del club, que a més del lloguer en si ha de fer front al cost del transport i l’allotjament dels jugadors i el cos tècnic.

En una situació semblant es troba la secció de patinatge sobre gel del Barça, que des de la clausura del Palau de Gel l’abril del 2022 han hagut de llogar instal·lacions a Puigcerdà, Vielha o Ordino (Andorra) per tal de poder entrenar i competir en condicions. Durant la setmana, els patinadors fan sessions de treball a les instal·lacions de l’Institut Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat. En el seu cas, les famílies dels esportistes són les encarregades de pagar els desplaçaments i la llicència d’activitat, mentre que el club contribueix pagant a quota que fins ara també anava a càrrec dels patinadors.

Greuge competitiu amb nombroses baixes

Fonts d’ambdues seccions confirmen al TOT Barcelona que aquesta situació límit no només està afectant el club pel que fa al greuge competitiu amb altres equips o esportistes, que sí que poden entrenar almenys un cop a la setmana sobre una pista de gel o jugar com a local amb regularitat, sinó que també s’està traduint en baixes en la majoria de categories. En el cas de l’hoquei, en alguns dels set equips de la secció hi ha hagut prop d’una desena de baixes i també han notat un repunt en les lesions per la falta d’entrenament sobre pista.

Pel que fa als patinadors, l’escenari és encara més dramàtic i molts dels joves esportistes que formaven part de l’escola de patinatge del Barça ho han acabat deixant perquè no poden entrenar sobre gel. Aquestes limitacions fan complicat que la secció pugui competir amb altres clubs de ciutats com Madrid, que compta amb diverses instal·lacions repartides pel terme municipal.

Recerca en marxa i “traves” administratives

El projecte de construcció d’una nova pista de gel, però, no està defenestrat. El FC Barcelona assegurava en un comunicat fet públic el passat desembre que estava treballant amb l’Ajuntament de Barcelona per trobar una ubicació alternativa al mateix districte de les Corts que permeti reprendre l’activitat esportiva de les seccions afectades, així com el servei de patinatge sobre el gel que estava obert a la ciutadania. Malgrat no concretar un termini, el club remarcava que la intenció era que les noves instal·lacions poguessin estar disponibles en els pròxims mesos.

Sobre la impossibilitat d’habilitar una pista provisional durant aquest temps en el pàrquing ubicat davant del Palau Blaugrana, les dues seccions afectades apunten que l’Ajuntament de Barcelona hauria posat “traves” administratives que haurien impedit la construcció de les instal·lacions. De fet, els equips van més enllà i assenyalen que el projecte es va acabar tombant quan ja comptava amb el permís corresponent per part dels Bombers de Barcelona.

Les màquines ja estan enderrocant l'interior del Palau de Gel del Barça / FC Barcelona
Les màquines en el moment d’enderrocar l’interior del Palau de Gel del Barça / FC Barcelona

Un canvi en la planificació d’obres

Des del consistori barceloní eviten pronunciar-se respecte a aquests problemes administratius que haurien impedit habilitar la pista alternativa durant aquests nou mesos, però recorden que la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que afectava els terrenys al voltant del Camp Nou i aprovada l’any 2018 no preveia la necessitat de buscar una ubicació alternativa per a la pista perquè la intenció era que es poguessin inaugurar les noves instal·lacions de gel del Barça abans de l’enderroc de les antigues. En aquest sentit, l’administració apunta que va ser la junta actual del club qui decidir realitzar canvis en la planificació de les obres per remodelar les instal·lacions, unes modificacions amb les quals sí que es feia necessària l’habilitació d’una pista provisional.

Preguntats pel punt en qual es troba la recerca d’un espai alternatiu on ubicar l’equipament, l’Ajuntament precisa que estan treballant conjuntament amb el FC Barcelona per trobar un lloc on habilitar la pista provisional i que la intenció és que estigui tan pròxima com sigui possible a l’antic emplaçament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pablo Negre a febrer 16, 2023 | 14:32
    Pablo Negre febrer 16, 2023 | 14:32
    Totes dues parts menteixen, per amagar la seva incopetència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa