La sisena onada de la Covid-19, amb la gran contagiositat de la variant òmicron, ha tornat a saturar els centres d’atenció primària (CAP), desbordats no només per l’atenció als pacients amb símtptomes compatibles amb el virus, sinó també asintomàtics amb test d’antígens positius, infants amb mocs i tos com qualsevol hivern, classes senceres confinades…. i tot plegat amanit amb la resta de patologies que habitualment gestiona un CAP.

I si bé el Govern ha decidit desviar a les farmàcies part de la gestió dels tests d’antígens d’escolars i de ciutadans que es fan la prova per la raó que sigui, el cert és que els CAP estan totalment desbordats, amb personal escàs i anul·lant o reprogramant visites a pacients. Per tot plegat, us preguntem com percebeu vosaltres el servei que heu rebut darrerament al vostre CAP de referència si hi heu hagut d’anar per Covid o per qualsevol altra malaltia:

Entre dilluns i divendres de la setmana passada, les visites a l’atenció primària de la capital es van enfilar entre 15.001 i 22.464 al dia, xifres que no es van assolir mai el 2021. En gairebé dos anys de crisi sanitària, cal remuntar-se a l’octubre de 2020 per trobar una dada comparable, amb 15.910 consultes en una sola jornada.

Ara bé, no tots els CAP han tingut les mateixes dificultats. La capacitat amb què cada centre ha afrontat la sisena onada difereix força. Han pogut mantenir l’activitat ordinària tant al CAP Besòs -abocant-hi més hores de feina- com al CAP Sant Andreu -amb contractació de personal-. En canvi, l’escalada d’infeccions ha obligat el CAP Manso a tornar a restringir les visites presencials per filtrar abans quines sí que es concedeixen.

A l’espera que la sisena onada comenci a remetre, els CAP continuen patint una pressió assistencial molt forta, havent de parar el primer cop de la Covid tant sanitàriament com administrativament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a gener 18, 2022 | 17:43
    Anònim gener 18, 2022 | 17:43
    Em sebto molt ven atesa
  2. Icona del comentari de: Francisca López González a gener 18, 2022 | 17:44
    Francisca López González gener 18, 2022 | 17:44
    Molt ben atesa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa