La ciutat de Barcelona ha estat l’escenari aquest dimarts d’un fenomen meteorològic peculiar. La capital catalana s’ha despertat avui amb una albada espectacular de color rogenc en la qual s’ha pogut veure durant uns instants un lleuger pilar de Sol, un efecte lumínic estrany poc comú en aquesta part del territori català.
El pilar de Sol és un fenomen òptic atmosfèric que té lloc normalment quan el sol es pon o durant la sortida d’aquest i que consisteix en una columna de llum que s’alça verticalment diversos metros, assolint en algunes ocasions alçades considerables. L’efecte està creat pel reflex de la llum en petits cristalls de gel que es troben normalment suspesos en l’atmosfera o que formen part de franges de núvols alts, com en el cas d’aquest dimarts a Barcelona.

Segons explica el meteoròleg de l’Observatori Fabra, Alfons Puertas, la presència de núvols alts i mitjos durant aquesta matinada és el que ha acabat permetent la visualització d’aquest lleuger pilar de Sol al cel de la capital catalana. L’espectacular escena ha estat precedida d’una albada d’un color rogenc intens que també ha pogut capturar Puertas en diverses fotografies.

Una matinada amb temperatures suaus
El meteoròleg de les emblemàtiques instal·lacions barcelonines també ha detallat que la temperatura durant la matinada d’aquest dimarts era suau, de manera que s’han assolit mínimes de fins a 12,4 graus des de l’Observatori Fabra.
Superat un rècord imbatut des del 1945
Cal recordar que la ciutat de Barcelona ha viscut aquest mes d’abril un moment històric sense precedents des del punt de vista meteorològic. Feia 78 anys que el rècord de temperatura màxima absoluta detectat durant l’abril a l’Observatori Fabra se situava en els 27,2 graus que es van assolir l’any 1945. Aquest rècord fins ara imbatut ha passat a un segon terme aquest 2023 després que aquest dimecres 12 d’abril els termòmetres de les emblemàtiques instal·lacions de la capital catalana marquessin una màxima de 27,5 graus.