Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Esplais i caus per fi tindran espai als carrers de Barcelona

Són joves, voluntaris i demanen poques coses a canvi del que fan. Però la realitat és que els monitors, monitores i caps d’esplais i caus de Barcelona sovint han denunciat les males condicions amb què han de dur a terme la seva tasca. Sense anar més lluny, 1 de cada 10 centres no tenen un local en condicions, segons denuncia el Consell de Joventut de Barcelona (CJB). L’Ajuntament vol acabar amb aquest problema i per això promourà l’ús lúdic de places i carrers per part d’aquests centres durant els caps de setmana.

La iniciativa, que es coneix com a ‘Carrers en Joc‘, és una prova pilot que comença aquest dissabte als districtes de Gràcia i Sants-Montjuïc i que durant el novembre s’estendrà a Ciutat Vella . L’Ajuntament creu que aquesta acció beneficiarà un total de 1.200 infants de la ciutat durant el primer trimestre del curs. Pel regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “la ciutat ha de ser jugable per a tots els infants, no només pels més petits que ja fan ús de les àrees de joc” i per això impulsa aquesta iniciativa dirigida a grups de diferents edats.

Explicar la feina que fan esplais i caus

L’Ajuntament ha acordat l’ús prioritari d’aquestes zones amb el CJB i els districtes implicats. Principalment, podran utilitzar-les els dissabtes a la tarda -moment en què la majoria d’esplais fan la seva activitat-, tot i que l’acord obre la porta a què l’espai es pugui reservar també els matins si les entitats ho necessiten.

El projecte, però, va més enllà de la creació de zones de joc prioritàries. També es pretén visibilitzar a la tasca que fan els esplais i caus de la ciutat durant tot l’any. Així, tant l’administració com aquests centres volen mostrar que, més enllà de passar l’estona, l’objectiu principal dels monitors de lleure és educar la canalla a través del joc.

Demanen locals dignes

Tant el CJB com les federacions principals que agrupen aquestes entitats de lleure han reconegut en nombroses ocasions que no tenen espais adients per fer la seva activitat. Sense anar més lluny, en una compareixença al Parlament de Catalunya aquest estiu, Esplais Catalans (ESPLAC) va demanar a l’administració que els cedeixin les escoles públiques, que tots els dissabtes a la tarda tanquen perquè habitualment no tenen res a fer. En aquesta línia també es pronuncia el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC). El seu vicepresident, Joan Morte, va alertar en aquesta mateixa compareixença que “la manca de recursos dificulta poder reformar els locals i fer-los més inclusius”.

Amb la nova iniciativa, l’Ajuntament comença a posar fil a l’agulla d’una de les principals demandes de les entitats de lleure. Tot i això, encara queden per complir altres com la gratuïtat del transport públic per a les seves activitats i que s’equipari, institucionalment, la tasca d’esplais i caus a la d’escoles.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Angelblau a octubre 08, 2022 | 16:57
    Angelblau octubre 08, 2022 | 16:57
    Cal fer fora de l'Ajuntament la Colau I els seus Palmeros JA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa