Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Això és Espanya i aquí parlem espanyol”: denuncien discriminació al català al Prat

La Plataforma per la Llengua ha demanat aquest dimarts una reunió d’urgència amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, per denunciar un cas que consideren de discriminació lingüística a un ciutadà belga resident a Bigues i Riells (Vallès Oriental). Segons relata l’organització, que ha prestat assessorament jurídic a l’home, aquest va patir una situació de vexació a l’aeroport del Prat el 9 de desembre passat pel fet de comunicar-se amb la Guàrdia Civil en català. El cos policial espanyol va obligar a mostrar el contingut de la bossa recol·lectora que el passatger portava com a conseqüència d’un càncer de còlon, i va acabar sent denunciat per “pertorbació de l’ordre públic” i posteriorment per “negar-se a cooperar amb la policia”.

La Plataforma ha acompanyat aquest dimarts a qui consideren una “nova víctima de la discriminació lingüística per part dels cossos policials espanyols” a presentar una denúncia del seu cas davant la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Plataforma per la Llengua també va demanar explicacions per un altre cas de discriminació lingüística al Prat. En aquella ocasió va ser en un vol de Vueling, en què una hostessa va dir “catalana hija de puta” a Espe Valls, una usuària que es va dirigir a ella en català. 

[r:1]

El ciutadà de Flandes, Kris C., no sap parlar castellà i l’entén amb dificultat, i va argumentar als agents que havia aprés català perquè és el que es parla al poble on resideix. Segons va explicar l’afectat, la Guàrdia Civil va dir-li que “això és Espanya i aquí parlem espanyol”, i no van oferir-li ser atès en català. L’ONG del català recorda que segons l’estatut bàsic de l’empleat públic, és una obligació garantir “l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·liciti sempre que sigui oficial en el territori”.

Dues denúncies i prohibició de volar

K.C. es disposava a creuar l’arc de seguretat el 9 de desembre quan un guàrdia va aturar-lo per demanar-li que ensenyés què duia sota la roba. En tractar-se d’una bossa d’estoma, col·locada després d’una operació de càncer de còlon, el passatger va mostrar les seves reticències a mostrar-la perquè “no era agradable de veure”. El guàrdia va respondre de forma irònica i va exigir-li que parlés en castellà.

El guàrdia de seguretat va cridar a dos agents de la Guàrdia Civil que també van exigir al viatger que parlés en castellà i que els ensenyés la bossa que duia. “Davant la insistència i l’angoixa que li generava la situació”, relata la Plataforma, a més de la dificultat comunicativa, K.C. va acabar cedint i es va abaixar els pantalons per ensenyar el recipient. En aquest moment els agents es van “abraonar” sobre el ciutadà belga i van redactar una primera denúncia contra ell per “pertorbació de l’ordre públic”.

Ja en una sala petita, els policies van ordenar-li que es despullés per mostrar l’estoma, però alhora li van dir que no s’abaixés els pantalons. Van registrar-li l’equipatge i van tornar a demanar-li la localitat de residència. K.C. els va advertir que havien escrit erròniament “Riells del Fai”, un poble dins del terme municipal de Bigues i Riells, una precisió que assegura no va agradar als agents. Per aquest motiu, van posar-li una segona denúncia per “negar-se a cooperar amb la policia”.

La Guàrdia Civil va prohibir volar al passatger i en intentar comprar un bitllet per a vols posteriors, la companyia Ryanair li va comunicar que anaven plens, cosa que el passatger nega perquè assegura que ho va comprovar en aquell moment per internet.

Plataforma per la Llengua considera que els agents dels cossos i forces de seguretat de l’Estat “aprofiten” l’articulat de la Llei Mordassa per “reprimir els ciutadans que se’ls adrecen en català”. L’organització ha assessorat prèviament el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Xavier Casanovas i el rider d’Elx Jafet Pinedo per casos de “discriminació lingüística”.

Amb aquesta petició de reunió, són tres les ocasions en que l’organització ha demanat abordar la “discriminació lingüística per part del personal de l’administració de l’Estat a Catalunya” amb la delegada del govern espanyol. La plataforma espera que la representant espanyola “deixi d’ignorar el problema i n’assumeixi la responsabilitat”.

Més notícies

“Catalana hija de puta”: l’insult d’una hostessa de Vueling per parlar en català

Notícia: “Catalana hija de puta”: l’insult d’una hostessa de Vueling per parlar en català
Comparteix
La usuària presentarà una queixa pel tracte que va rebre per parlar català
Notícia: “Catalana hija de puta”: l’insult d’una hostessa de Vueling per parlar en català - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: GAVANENC a desembre 17, 2019 | 15:16
  GAVANENC desembre 17, 2019 | 15:16
  A Escanya no es parla español....això no es un idioma, si un cas serà el castellà....
 2. Icona del comentari de: jg a desembre 17, 2019 | 19:07
  jg desembre 17, 2019 | 19:07
  un belga flamenco catalanofilo y jodido por la GC....menudo disgusto me he llevado...quéjate a Puigdemont...
 3. Icona del comentari de: Pere a desembre 17, 2019 | 19:53
  Pere desembre 17, 2019 | 19:53
  Si els catalans som espanyols, el que parlem també serà espanyol. O no? A la violada constitució es parla del castellà i les altres llengües espanyoles, mai de l'"espanyol". O tampoc no val el que diu la constitució pels "consticionalistes"?
 4. Icona del comentari de: Carme Ros a desembre 17, 2019 | 21:25
  Carme Ros desembre 17, 2019 | 21:25
  L’español no existeix!!!! És el castellano!! No existe el granbretaño tampoco!!!
 5. Icona del comentari de: JordiP a desembre 17, 2019 | 21:42
  JordiP desembre 17, 2019 | 21:42
  Això no és nou. Ja fa una desena d'anys, el parella de la meva filla, que és belga, va ser aturat al control i li van preguntar pel que portava a la maleta. Regalets de nadal per la família. Ell no parla castellà, i va respondre en català. Craso error. Si hagués contestat en anglés o francés no l'haurien retingut més d'una hora i desbaratat tot l'equipatge- N va perdre el vol pel cantunduro. Canalles supremacistes, els sicaris de l'imperi castellà.
 6. Icona del comentari de: Ramon a desembre 17, 2019 | 23:53
  Ramon desembre 17, 2019 | 23:53
  Reclamar que en diguin castellà en lloc d'espanyol és estúpid. Molt estúpid.
 7. Icona del comentari de: 44 a desembre 18, 2019 | 04:00
  44 desembre 18, 2019 | 04:00
  Ñordos ... no hi ha res a fer amb aquesta xusma. I parlen de supremacistes ???
 8. Icona del comentari de: Ganxet a desembre 18, 2019 | 08:00
  Ganxet desembre 18, 2019 | 08:00
  Això ha passat sempre. Pels espanyols el català és una anomalia que cal eliminar. No cal donar-hi gaires tombs. De tota manera resulta curiós veure com s'entesten en dir que ets espanyol per ser català i en canvi, quan es parla de la llèngua el discurs és l'oposat.
 9. Icona del comentari de: remigio III a desembre 18, 2019 | 13:04
  remigio III desembre 18, 2019 | 13:04
  Un belga resident a Bigues i Riells fa pública una situació de vexació per part de la Guàrdia Civil. Aquests uniformats haurien d'estar ja foragitats de la feina i de l'uniforme. No hi ha dubte que, són una amenaça per a la poca democràcia que ens permeten els franquistes, uniformats i no uniformats. Cal posar davant d'un jutge europeu honrat i protegit per policies europees per a condemnar-los a presó i a pagar el mal fet als passatgers. Naturalment representen la "marca borbònia", cor
 10. Icona del comentari de: El meu nom és cosa meva a desembre 18, 2019 | 14:08
  El meu nom és cosa meva desembre 18, 2019 | 14:08
  Incomplint la maleïda Constitució! Colla d'inadaptats. Els he de veure remenant els contenidors per mirar de menjar alguna cosa. Cal anar per la baula més feble del sistema de repressió: el guàrdia. Denunciar-lo fins que sigui inhabilitat i, si s'escau, empresonat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa