Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Bosses d’escombraries, cartrons i excrements de gos, la brutícia més rebel de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà la campanya d‘informadors de carrer per predicar civisme i reciclatge entre la ciutadania i els comerços, així com intervenir en 256 punts crítics detectats fa dos anys per tota la ciutat. El mateix equip de 20 persones que ha fet fins ara aquesta tasca seguirà pentinant els barris aquest 2019 i ha detectat que els problemes de brutícia més habituals són la presència de bosses d’escombraries a l’exterior dels contenidors, l’abandonament de cartrons i papers a les voreres dels comerços i els excrements de gos. Són els mals hàbits que costa més erradicar entre els barcelonins i alhora els que més aguditzen la percepció ciutadana de manca de neteja.

En els darrers 11 mesos els informadors han interaccionat amb més de 33.784 ciutadans i han visitat més de 5.052 comerços. El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha explicat els resultats d’aquest equip en roda de premsa i ha assegurat que el 60% dels 246 punts crítics estudiats ha millorat en algun aspecte. “És un procés progressiu i hem de seguir treballant perquè encara ens en queda un 40%”, ha dit.

“En aquests indrets s’ha treballat en dues direccions: fent canvis en el model de neteja i recollida i treballant amb les persones que causen la brutícia”, ha precisat. Pel que fa als excrements de gos, ha afirmat que la majoria de propietaris de mascotes és cívica però que “una petita minoria genera molta intranquil·litat”. Ha citat com a exemple de millora la plaça de la Tulipa, al barri del Rectoret (Vallvidrera), que s’omplia sovint de trastos i residus voluminosos: “Ara la recollida es fa porta a porta sota trucada, perquè és un barri complex urbanísticament i no funcionava el model d’un dia a la setmana que s’aplica a la resta de la ciutat”. Al 2019 l’estratègia d’intervenció en punts crítics s’ampliarà “amb la definició de zones d’especial atenció” per arribar a tot l’entorn dels espais més difícils.

Ximeno ha enfatitzat que la sensibilització de la ciutadania ha permès constatar “millors hàbits” gràcies a la feina “d’escolta i informació” de l’equip de carrer: “Detectem que hi ha més persones amb gos que porten aigua per diluir els orins, més gent que recicla la fracció orgànica, menys gent que deixa els trastos al carrer fora d’horari…”. També els comerços han pujat nota en civisme, en especial en la reducció d’aquells que incomplien l’horari de treure al carrer els cartrons i residus de paper. De les més de 5.000 botigues visitades, en començar la campanya hi havia 1.177 incomplidores i al final només en quedaven 159. Ximeno ha negat que s’estiguin retirant papereres per evitar que gent incívica hi dipositi bosses d’escombraries i ha assegurat que a tota la ciutat n’hi ha més de 9.000 papereres i que la xifra va en augment. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa