La llista d’escoles bressol municipals de Barcelona suma un nou centre aquest curs: Els Gats, a Sants-Badal. Alhora, a partir de dues proves pilot, presenta dues novetats en el funcionament d’aquests espais educatius públics de 0 a 3 anys. D’una banda, s’amplia tímidament l’ofera d’horaris diversificats a la ciutat. Si fins ara només hi havia una escola bressol que oferia la possibilitat de tenir dos grups reduïts de matí i de tarda, la Germanetes, de l’Eixample, ara aquesta opció també arriba al centre Caspolina, a Gràcia. I en la mateixa línia, també s’amplia el que s’havia provat a dues escoles de Nou Barris, amb la presència d’una educadora social. Ara seran cinc les professionals d’aquesta disciplina contractades per l’Ajuntament i es desplegaran en una desena d’escoles bressol. Aquest servei, que vol compensar les desigualtats socials que experimenta la canalla, es trobarà al Raval, la Marina, el Carmel i el Besòs. També es mantindrà a Torre Baró i Ciutat Meridiana, on fa 4 anys que el servei ja funciona.
Sobre el nou curs, el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, ha explicat que per la normativa contra la covid-19 encara “no es podran barrejar grups”, malgrat que sigui una necessitat pedagògica. A més de destacar la suma d’educadores socials i els horaris diversificats, el representant de Barcelona en Comú ha subratllat l’avenç pel que fa a la cobertura de la demanda de places d’escoles bressol municipals. El consistori destaca que si fa deu anys enrere l’oferta només satisfeia el 52% de les peticions, aquest any s’arriba fins al 65% de la cobertura de la demanda. Una realitat que es dona per la barreja de l’increment de la xarxa d’escoles bressol de l’Ajuntament i la reducció de la demanda, ja que hi ha menys nens de 0 a 3 anys ara que fa una dècada. Amb tot, Gonzàlez ha assegurat que, juntament amb la Generalitat, estan “en vies de resoldre greuges històrics” pel que fa a la xarxa d’escoles bressol públiques. Actualment, a Barcelona n’hi ha 103.
L’última a incorporar-se ha estat Els Gats, un nou centre ubicat al carrer Roger (Sants-Badal) i que compta amb més d’un centenar de places per a set grups. A més, les instal·lacions permeten també l’existència d’un espai de criança familiar municipal, amb dues “sales diàfanes” a disposició de les famílies i la mainada.
Demanda coberta per districtes
Una de les informacions que també ha facilitat l’Ajuntament amb l’entrada del nou curs és el repartiment territorial de la cobertura de la demanda pel que fa a les escoles bressol municipals. En aquesta comparativa es veu com els districtes amb menys places disponibles són també els que menys peticions reben: Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi. Aquest últim districte és, alhora, el que té un percentatge més alt de demanda atesa: un 77,7%. Una peculiaritat que, entre altres motius, s’atribueix a la capacitat econòmica de les famílies d’aquestes zones, que de mitjana tenen unes rendes superiors a la resta de la ciutat i, per tant, opten pels centres privats de manera més freqüent.
La diferència més gran entre les places que hi ha disponibles al districte i les famílies que reclamen tenir lloc a les escoles bressol municipals es troba a l’Eixample, on menys de la meitat dels demandants han trobat plaça. Pel que fa als nombres absoluts, el districte amb més oferta per a la canalla és Sant Martí, amb 821, seguida d’Horta-Guinardó i Sants-Montjuïc.
Per últim, cal destacar que els nous serveis d’educadores socials presents als centres municipals se centraran en les escoles bressol l’Aqüeducte, la Muntanya, Aurora, Mont Tàber, Collserola, Niu d’Infants, Xarlot, Tris-Tras, el Caminet del Besòs i el Tren.