Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Creix un 19% el nombre de famílies vulnerables a les escoles bressol municipals
  • CA

La introducció de la tarifació social ha permès que un 19% més de famílies amb rendes baixes puguin portar els seus fills a les escoles bressol de Barcelona en només quatre anys. Segons un estudi encarregat per l’Ajuntament a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el canvi de preus ha possibilitat l’entrada a les escoles de bressol d’alumnes de tots els trams de les rendes baixes, mentre que han caigut en els de les més elevades. Això ha fet que la demanda global no s’hagi vist afectada.

En concret, l’estudi de l’IERMB mostra que el canvi a un sistema de preus més progressiu i en funció de la renda de les famílies ha canviat la composició de l’alumnat dels centres públics: el percentatge de famílies del tram 1 –és a dir, l’inferior a l’indicador de suficiència– que porten els seus fills a les escoles bressol municipals ha passat del 26,9% al 30,3%, mentre que en els tres trams més alts de renda ha baixat del 32,7% al 26,5%.

La renda no dona plaça

El sistema de tarifació social, introduït al curs 2017-2018, s’aplica només quan ja s’ha obtingut la plaça a l’escola bressol, és a dir, que el fet de ser una família de renda baixa no garanteix l’entrada al sistema públic. El preu a pagar es calcula en funció de la renda i el nombre de membres de la llar. Fins llavors hi havia un preu únic de 289 euros al mes que incloïa també el servei el menjador i les famílies es podien acollir a certes bonificacions.

Ara hi ha 10 quotes progressives d’entre 50 i 395 euros. En total, les famílies aporten el 23,6% del cost del servei, quatre punts menys que abans de l’entrada en vigor del nou sistema. Per trams, les famílies amb rendes més baixen, que paguen 50 euros, cobreixen el 6,4% del cost del servei, mentre que les de renda més alta, que abonen 395 euros, cobreixen el 50,6% del cost.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa