Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de mil alumnes d’una escola, a l’espera d’un pati en obres encallat
  • CA

L’escola Sagrat Cor de Barcelona només pensa en poder acabar les obres del pati. Ja quasi les tenia enllestides quan uns veïns es van queixar d’un detall tècnic, l’altura d’unes xarxes de protecció. En resposta, el districte de l’Eixample va fer suspendre els treballs fins a nova ordre el passat 12 de desembre. En aquest centre concertat del carrer Diputació hi estudien més de 1.100 alumnes, que ja fa dos mesos i mig que esperen estrenar el nou pati cobert on podrien gaudir de la pausa d’esbarjo i entrenar a bàsquet fora de l’horari lectiu arrecerats de pluges i ventades.

Les obres consistien en construir un nou pati just a sobre de l’antic, perquè el primer quedés cobert. Està en un interior d’illa i no hi havia alternativa per guanyar espai per fer-ho en vertical. L’escola va complir amb tots els tràmits previs pertinents: va esperar pacientment 15 mesos per rebre la llicència d’obres i va presentar el projecte executiu de l’obra, que incloïa unes xarxes textils a uns cinc metres d’alçada per evitar que s’escapin pilotes. La suspensió de l’obra dictada pel consistori els prohibeix instal·lar cap element fix a més de 1,80 metres, el que afecta, a més de la xarxa, als llums i a les cistelles fixes de bàsquet.

Vista del doble pati de l’escola Sagrat Cor a l’interior d’illa / Sagrat Cor

“No ho entenem perquè és molt poc segur deixar tant poc marge d’altura, tenim estudiants de Batxillerat que fan força més de 1,80 metres d’alçada!”, protesta Joan Antoni Torrent, director de projectes de l’escola. Tampoc comprèn la queixa dels veïns anònims, perquè “el pati queda apartat dels blocs de pisos”, afegeix. Les obres s’havien de fer fora del període lectiu, pel que la major part es van fer a l’estiu i ara ja només quedaven dues setmanes de treballs durant les vacances de Nadal. 

Protesta i reunió al districte

Les famílies de l’escola recullen firmes per internet –ja en porten 2.500– i es van anar a queixar, amb les criatures, a la darrera Audiència Pública del districte de l’Eixample. El passat dijous els rebia el regidor Jordi Martí Grau i el gerent del districte Joan Cambronero per buscar una sortida a l’encallament. Les dues parts van acordar estudiar si un Pla Especial urbanístic podria resoldre la situació, un procés que s’allargaria uns mesos i que hauria de rebre l’aprovació del ple municipal.

El consistori veu el cas com una qüestió tècnica i al·lega que no depèn d’una decisió política, com recull Línia Eixample, que va avançar el cas. “Arran de les denúncies d’alguns veïns, es va executar una inspecció per part dels tècnics de l’Ajuntament on es detectà una obra major en curs amb infracció de la llicència inicial i es suspenen temporalment les obres”, expliquen al TOT Barcelona portaveus municipals. El districte insta l’escola –prossegueixen les mateixes fonts– “a que retirin els elements no permesos i s’ajustin a les obres del projecte que compleix la normativa i que va ser validat per l’Ajuntament”. El regidor Jordi Martí va respondre en la mateixa línia a les famílies a l’Audiència Pública:  “Va en contra de la norma i no estava al projecte inicial”.

 

Judicialització i empara als síndics

“Preferim aquesta via urbanística, però si fa falta interposarem un recurs contenciós-administratiu“, adverteix Torrent, que assumeix que la sentència podria trigar uns tres anys ben bé. A curt termini, la prioritat de l’escola és “complir amb tot el que demani el districte per poder aixecar la suspensió”. Si cal obeir el límit d’1,80 metres, l’obeiran. El que siguin per acabar l’obra de forma provisional i poder usar ja els dos patis. “Hem de ser pragmàtics: l’altre dia vam trobar un estudiant que és autista a l’altre costat de la tanca d’obres, no va passar res però és un perill tenir un pati inacabat”, reflexiona. 

No obstant, adverteix que rematar els treballs bàsics no és una solució de futur i que batallaran per poder completar l’obra prevista amb la xarxa superior, cistelles de bàsquet fixes –més segures que les mòbils– i enllumenat “almenys a 2,5 metres d’altura”. Per avançar cap aquest objectiu, els propers dies el centre presentarà una petició d’empara al Síndic de Greuges de Catalunya i la Síndica de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa