Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El lífting gratuït d’una escola del Carmel gràcies al ‘team building’

Una escola de Barcelona ha rebut una contribució inesperada per a la millora de les instal·lacions. Una activitat professional de team building ha permès fer un salt endavant a un centre educatiu i, alhora, treballar la compenetració del centenar llarg de voluntaris que hi han participat. Són treballadors d’una gran empresa –que prefereix guardar l’anonimat– coordinats per especialistes en cohesió d’equips.

L’escola Piaget, ubicada al barri del Carmel de Barcelona, gràcies a un contacte d’una mestra de l’escola, va ser la seleccionada per aquesta iniciativa singular. La jornada consistia en la renovació de diversos elements materials i de disseny del col·legi, proposats pel mateix centre educatiu. El ‘Dia D’ va ser el 15 de juny, quan van desembarcar a l’edifici escolar uns 150 empleats disposats a treballar en tot el que necessités una rentada de cara.

Prèviament al “gran dia”, un equip tècnic havia avaluat l’estat de les infraestructures i quines tasques eren més necessàries, per distribuir les tasques entre els voluntaris participants. Arreglar el menjador, muntar taules, penjar estanteries, canviar els vinils de l’entrada, dissenyar una imatge corporativa per l’escola, pintar parets o millorar els terres dels patis són algunes de les peticions que havia inclòs l’escola a la “carta als Reis” enviada, explica en Jordi Suñé, director i professor de l’escola Piaget des de fa 10 anys.

Pati infantil de l'escola Piaget, abans de la intervenció / Foto: Jordi Play
Pati infantil de l’escola Piaget, abans de la intervenció / Foto: Jordi Play
Pati de l'escola Piaget amb gespa artificial i caseta de jocs, després de la intervenció / Foto: Jordi Play
Pati de l’escola Piaget amb gespa artificial i caseta de jocs, després de la intervenció / Foto: Jordi Play

La llista podia incloure totes les reparacions que calgués fins arribar a un topall màxim de pressupost, establert per la benefactora, sense cap cost a càrrec de l’escola.

“Estem molt contents per l’aportació material i per la màgia que es va generar el dia de l’esdeveniment. Tot i que caldrà fer alguns retocs, en general ha estat una experiència molt positiva”, apunta Suñé després de les obres.

Sala polivalent de l'escola Piaget, després de la intervenció altruïsta d'una empresa / Foto: Jordi Play
Sala polivalent de l’escola Piaget, després de la intervenció altruïsta d’una empresa / Foto: Jordi Play
Sala polivalent de l'escola Piaget, abans de la intervenció / Foto: Jordi Play
Sala polivalent de l’escola Piaget, abans de la intervenció / Foto: Jordi Play

Els professors, també manetes voluntaris

No és la primera reparació altruista a l’escola Piaget, que ja té experiència en resoldre necessitats urgents de les instal·lacions a través del voluntariat. El col·legi porta més de 40 anys al barri del Carmel, seguint un camí que va començar amb l’Acadèmia Mistral i el Liceo Llobregós i que ha culminat en la constitució d’una escola cooperativa. L’any 2015 l’antiga direcció de l’escola va decidir tancar-la, però el professorat de l’escola va decidir fer un pas endavant per agafar les regnes i mantenir-la en peu. Des de llavors aprofiten vacances escolars com Nadal o l’estiu per arreglar ells mateixos tot allò que s’hagi fet malbé, a partir de les quotes aportades per les famílies i la seva mà d’obra gratuïta.

Pati de l'escola Piaget amb cistella de bàsquet i prolongació del mur, després de la intervenció / Foto: Jordi Play
Pati de l’escola Piaget amb cistella de bàsquet i prolongació del mur, després de la intervenció / Foto: Jordi Play
Pati de l'escola Piaget, abans de la intervenció / Foto: Jordi Play
Pati de l’escola Piaget, abans de la intervenció / Foto: Jordi Play

Aquesta iniciativa de team building, que Suñé cataloga de “cop de sort”, ha agradat molt a les famílies. Així l’escola “no s’haurà de rascar tant la butxaca per les reformes d’aquest any”, admet el director. I els mestres tampoc no hauran de dedicar l’estiu a arreglar l’escola ells mateixos, un premi que “no té preu econòmic pel que fa a esforç”, segons Suñé.

Passadís de l'escola Piaget, després de la intervenció / Foto: Jordi Play
Passadís de l’escola Piaget, després de la intervenció / Foto: Jordi Play

El team building com a RSC

Team Building és una política de recursos humans molt en boga avui en dia. Tot i haver agafat força els darrers anys, aquest concepte es remunta a la dècada dels anys 20-30 del segle XX. El Team Building o jornada de treball col·lectiu consisteix en l’organització d’activitats fora de l’entorn laboral per tal de fomentar el treball en equip i la cohesió entre els treballadors d’una empresa. L’objectiu és millorar la coordinació i relació grupal en un ambient distès, perquè en retornar a l’entorn laboral puguin sorgir noves sinergies i un esperit més col·laboratiu.

Barana pintada a l'exterior de l'escola Piaget / Foto: Jordi Play
Barana pintada a l’exterior de l’escola Piaget / Foto: Jordi Play

Aquesta activitat normalment es realitza en empreses de grans dimensions per a fomentar les relacions entre treballadors i sovint consisteix a realitzar alguna mena d’activitat física, des de partits de pàdel o esports de risc fins a escape rooms o master classes. Així, han sorgit empreses professionals que s’han especialitzat en l’organització aquest tipus d’esdeveniments, amb propostes personalitzades segons les necessitats i prioritats de cada companyia. En aquest cas, la cohesió de grup s’hibrida amb la Responsabilitat Social Corporativa, és a dir, amb l’acci social que solen promoure grans corporacions per contribuir a la millora del seu entorn.

Distribuïdor de l'escola Piaget, amb el televisor ben col·locat després de la intervenció / Foto: Jordi Play
Distribuïdor de l’escola Piaget, amb el televisor ben col·locat després de la intervenció / Foto: Jordi Play

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jonny walker a agost 10, 2022 | 15:31
    jonny walker agost 10, 2022 | 15:31
    Què és això de "tema building" ? Ja estem fins las c..jns de tants anglicismes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa