Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sense rastre: finalitza l’enderroc de la casa centenària del Camp de l’Arpa
  • CA

La singular casa centenària del carrer de Xifré ja és història. Les màquines han completat l’enderroc de l’edifici de dues plantes que des del 1914 s’erigia al número 111 d’aquesta via, al barri del Camp de l’Arpa del Clot del districte barceloní de Sant Martí.

Segons ha pogut comprovar de primera mà el TOT Barcelona, on fins ara s’erigia aquesta petita casa de maons vermells amb detalls i serigrafies en un color groc ataronjat ja només queda un solar farcit de terra rogenca, encara flanquejat per dos blocs de pisos d’alçada considerable. La tanca que protegia l’espai durant les tasques d’enderroc ja ha estat retirada i, en el seu lloc, només s’interposa entre el vianant i el terreny un fina reixa.

Aquest mitjà també ha pogut constatar com els operaris encarregats de la demolició ja s’han retirat del solar per deixar pas a un equip de treballadors que, enfundats en una màscara protectora i un mono beix, estan procedint a blindar l’espai amb pintura aïllant. Tot aquest procés sembla ser un pas previ per a la futura construcció al terreny d’un nou bloc de pisos que rivalitzi amb els dos que flanquegen aquest petit tram sense edificar del carrer de Xifré, tal com ja sospitava l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa.

El solar on fins ara s'erigia aquesta casa centenària del Camp de l'Arpa / A.R.
El solar on fins ara s’erigia aquesta casa centenària del Camp de l’Arpa / A.R.

Sense blindatge patrimonial per només uns dies

Cal recordar que l’enderroc d’aquesta casa centenària va causar força polseguera a les xarxes socials després que l’usuari Barcelona Singular, el perfil a les xarxes socials darrere el qual s’amagava el periodista Marc Piquer, denunciés la situació com un nou cas de pèrdua de patrimoni de la ciutat. Es dona la circumstància que aquesta singular edificació no estava protegida pel pla de patrimoni del Camp de l’Arpa del Clot i el Clot, la flamant normativa que ha de permetre suspendre les llicències d’enderroc dels edificis d’ambdós barris que comptin amb valor patrimonial.

Malgrat que la demolició de la casa del número 111 del carrer de Xifré va tenir lloc amb el pla de protecció patrimonial ja vigent, la propietat dels terrenys va poder esquivar la normativa pels pèls. De fet, segons explicava el passat 18 de gener al TOT Barcelona el vocal d’Urbanisme de l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa, Miquel Catasús, els seus propietaris van demanar la llicència d’enderroc dies abans que entrés en vigor la suspensió d’aquesta mena de llicències. “Ens sap greu. Tot i que no és una pèrdua fonamental per al barri, sí que és un exemple del que volen evitar amb les noves normes. A partir d’ara no hauria de passar”, indicava al respecte Catasús.

Protecció que neix de la lluita veïnal

El pla de patrimoni dels barris del Camp de l’Arpa del Clot i del Clot es va fer realitat després que els membres de l’entitat veïnal l’haguessin demanat diverses vegades. De fet, Catasús recordava al TOT en unes declaracions el passat mes d’octubre que la protesta que els veïns van protagonitzar fa uns mesos contra l’enderrocament de la històrica casa Estrella Coca, situada abans a la plaça de l’Oca, és una de les raons per les quals, segons diu, es va canviar l’ordenança sobre patrimoni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa