Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
En busca d’una vida més independent: “Si no se’m treu del llit jo no em puc moure d’allà”
  • CA

M’ajuden senzillament a fer que jo pugui viure, i amb força qualitat de vida”. Així és com la To resumeix el servei que li presta l’Assistència Personal de Barcelona, de la que ella és beneficiària. Es tracta d’un servei municipal que proporciona un assistent personal a persones amb discapacitat perquè puguin mantenir una vida autònoma a un pis adaptat especialment per a ells. Segons el regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, el “full de ruta” del programa és que “tothom pugui viure el seu projecte de vida amb plenitud independentment de les capacitats que tingui”.

Per aconseguir-ho, però, Riera admet que falten “recursos” i “buscar complicitats” amb altres institucions. En aquest sentit, lamenta que justament aquest servei té llista d’espera perquè no hi ha prou recursos humans ni econòmics per ampliar-lo. Per això insisteix que tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona han de “créixer en musculatura” per poder “anar avançat a poc a poc en una carrera de fons”. “És important que les administracions ajudem les persones que ambicionen una vida independent”, insisteix, i diu que seguiran pressionant per posar sobre la taula més serveis en aquesta direcció.

L’assistència

“La meva assistència consisteix en ser una extensió del seu cos, per fer el que ella vulgui però que físicament no pot fer”, explica l’assistent de la To, la Maria Sol Terán. Totes aquestes feines poden anar des de ajudar-la a aixecar-se del llit fins a vestir-se, passant per acompanyar-la a activitats al carrer o fer el menjar. A banda de la Sol, la To té dos assistents més, que fan torns per poder cobrir-li les necessitats unes quantes hores al dia.

“Jo sóc com un nadó: si no se’m treu del llit jo no em puc moure d’allà, no puc menjar ni fer anar les mans ni les cames, només puc parlar”, resumeix la To. En aquest sentit, explica que físicament està “limitadíssima”, i per això assegura que l’assistència l’ha “ajudat molt”. De fet, la To té una vida autònoma i independent a un habitatge a la Vila Olímpica, amb el suport d’assistents com la Sol. Una de les activitats que acostuma a fer, relata, és anar al cine i al teatre, que assegura que li agrada molt.

A més, la Sol també l’ajuda a revisar el seu correu electrònic. És una de les tasques que el seu ordinador no pot fer, però pot desenvolupar-hi moltes altres activitats perquè està adaptat i té només dos botons, que la To pot prémer. De fet, l’ordinador no és l’única cosa adaptada a la vida de la To, ja que l’habitatge on viu té totes les portes automatitzades perquè s’obrin i es tanquin automàticament, així ella només ha de clicar un botó sense haver-les d’arrossegar.

L’afectació de la pandèmia

En un context de pandèmia, el regidor defensa que s’ha vist que hi ha hagut “molts menys contagis” en les persones que tenen un projecte de vida independent i autònom que no en “les que viuen institucionalitzades en residències”. “És la gran lliçó que hem après: no només la vida independent és millor en termes de drets i igualtat sinó que davant d’aquesta situació també ha estat més saludable”, ha explicat.

Segons Sol, la pandèmia no ha tingut un gran impacte a la seva tasca. Tal i com apunta l’assistent, la no ha afectat realment el servei que rep la To, sinó que simplement han hagut de passar més hores al dia a casa. En aquest sentit, assegura que si la situació ha estat complicada és només per la “pressió” de fora i per la incertesa general per la situació, i no tant per la relació amb les persones usuàries.

El programa

El Programa de Vida Independent de l’IMPD busca facilitar a les persones amb discapacitat la possibilitat de viure de la manera el més autònoma possible. Dins del programa hi ha el Servei Municipal d’Assistent Personal, i de l’altra hi ha diversos serveis d’habitatge destinats a persones amb diversitat funcional. En aquest àmbit, hi ha sis habitatges domotitzats a la Vila Olímpica –com el de la To- per a persones amb gran discapacitat, on els recursos tecnològics els permeten viure amb autonomia.

A banda, hi ha un pis on viuen quatre persones amb discapacitat intel·lectual ateses per dos assistents. Des de l’IMPD també es cedeixen pisos a entitats de persones amb diversitat funcional per fer-hi projectes de vida independent.

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Precisament en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra aquest dijous, l’Ajuntament ha preparat diverses activitats i xerrades per sensibilitzar sobre la situació de les persones amb discapacitat. El dia s’ha plantejat com una jornada de reflexió al voltant de l’impacte de la pandèmia al col·lectiu, amb un acte central al matí amb diverses taules de conferències i debats per abordar l’impacte del coronavirus i la tecnologia al servei dels drets de les persones amb discapacitat.

A banda, hi ha diverses activitats previstes als districtes de la ciutat, majoritàriament virtuals per tal de garantir les mesures de protecció. A més, s’ha fet una campanya de sensibilització amb tres vídeos de diferents testimonis que expliquen les seves històries d’autonomia a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa