Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els veïns rebutjats, l’altra cara dels cribratges massius al Besòs

“Bernat Metge no entra. Aquella part no està inclosa. Es faran més endavant, potser, en un altre moment, però ara no”. “El barri es diu Besòs i Maresme, però les proves s’estan fent només a una part, aquesta vegada”. “Em sap molt de greu. No es pot fer la prova avui”. Són frases que s’alternen, una darrere l’altra, des de les nou del matí al voltant del CAP Besòs. Són les respostes negatives als veïns del barri que s’han apropat a l’ambulatori atrets per la notícia que havia sacsejat la zona els últims dies. Havien sentit que els venien a fer proves massives del coronavirus. No a tots, però. Si el centre mèdic dona cobertura a 23.000 persones, únicament 8.000 veïns han estat cridats a fer-se les proves, concreten des del departament de Salut. Molts dels veïns del barri, però, no ho sabien. I s’han quedat a les portes del CAP amb la indignació al cos i el dubte de si han estat infectats per la Covid-19.

Un dels casos l’explica la Mery Alexandra Castillo. Viu amb tres fills seus i un net. “No entenc que per un carrer, per un sol carrer, segueixi sense saber res. Si tots al barri ens barregem i anem als mateixos llocs, si hi ha brot a un lloc, l’ha d’haver-hi també a l’altre”, rondina. Això seu és una autèntica prova de paciència. És el tercer CAP del districte que visita perquè li facin la prova a ella o a la seva filla. “He anat a Ramon Turró, he anat al de Sant Martí, i res. Si no tens símptomes molt clars, no me’l feien. Aquesta era la meva última opció, i no hi ha manera”, expressa. Viu al carrer Maresme –que és paral·lel a la rambla Prim, la frontera on s’ha establert el límit dels veïns que es poden fer les PCR.

El mateix relata el Suso, veí de la zona sud del Besòs. Diu que feia temps que té el dubte sobre si estava infectat i s’havia llevat convençut que aquest dilluns era el dia de saber-ho. “Si ho soc, és asimptomàtic, perquè no noto res, però ho he de saber per si anul·lo els meus plans amb la família”, comenta.

Hi ha tingut una experiència inicialment calcada la Cristina, usuària de l’ambulatori que també viu a un dels carrers que ha quedat fora de la zona delimitada. Quan s’ha apropat a la cua, li han preguntat on vivia. Tot seguit, li han fet saber que no tenia dret a formar part del cribratge massiu. Indignada, ha voltat per l’espai on s’havia instal·lat una carpa gegant, ha esperat a ser atesa per una sanitària i li explicat que mesos enrere va patir una grip, i que havia quedat preocupada des de llavors. Després d’apuntar les dades del seu cas, li han fet passar per una fila diferent a la del cribratge massiu i l’han acabat fent la prova PCR. La Cristina lamenta, però, la confusió que genera el fet que només es demani el carrer on viuen als veïns que s’hi apropen “sense preguntar altres coses”. Això li ha passat a “molta gent”, comenta.

La zona delimitada, la més afectada

El cribratge massiu es farà en tres dies, i cada dia a una zona molt delimitada del barri. Els veïns que no siguin d’aquelles zones, però, no podran ser atesos en la carpa cap dels dies.

Fonts de Salut, però, detallen que la decisió de quins carrers s’escollirien es va prendre en base a les dades de contagis que es van registrar les setmanes prèvies. Els sanitaris recollien les adreces dels infectats, quan seguien cada cas positiu. Per tant, la zona delimitada és la que correspon al focus de contagi més problemàtic, aclareixen.

Quan acabin aquest dimecres les proves del cribratge massiu, se n’analitzaran els resultats i es decidirà què es fa: Si es planteja un nou dispositiu a la zona –com ha passat a Sabadell, apunten des de Salut– o si ja n’hi ha prou.

Les tres zones que estan contemplades fan una crida als veïns que viuen entre els carrers Llull, Alfons el Magnànim, Jaume Huguet i la rambla Prim (dilluns), els que viuen entre els carrers de Ferrer Bassa, Perpinyà, Jaume Huguet i Alfons el Magnànim (dimarts) i els que viuen entre Llull, Sant Ramon de Penyafort, Ferrer Bassa i Alfons el Magnànim (dimecres). Aquesta era la teoria. A la pràctica, però, s’està tenint permissivitat i es deixa que els veïns de qualsevol de les zones delimitades, sigui el dia que sigui, pugui accedir al CAP a fer-se la PCR.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa