Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els rellotgers són els lladres que aconsegueixen més benefici, anuncien els Mossos

Els lladres dedicats a robar rellotges de gamma alta són els que en treuen més benefici. Sovint els aconsegueixen vendre per més del 50% del seu preu de mercat, un fet gens habitual en altres tipus d’objectes. Ho ha explicat el cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Pere Pau Guillén. És una de les sorpreses que s’ha trobat el cos de policia després d’investigar amb especial atenció el fenomen dels rellotgers i haver aconseguit reduir notablement el nombre de casos durant l’estiu a Barcelona. Segons les dades publicades avui mateix, els delictes amb aquest objectiu han caigut un 30% en el cas dels robatoris violents i un 50% en els furts. 

Segons ha explicat l’inspector de la policia catalana, el ‘boom’ dels rellotgers va arribar a partir del 2016 des de les rodalies de París. Va ser des d’allà que van començar a arribar delinqüents, especialment francesos d’origen algerià, amb l’objectiu de centrar els esforços en una acitivitat especialment sucosa. Adquirir un sol rellotge pot suposar desenes de milers d’euros. Per això, els grups que han arribat els darrers anys a la capital catalana, alguns d’ells, estan especialitzats. “Poden passar tot un dia fent vigilància i estudiant les víctimes i no fer cap actuació”, ha destacat Pere Pau Guillén. 

Més lladres, menys habilitat

Els robatoris d’aquest tipus es focalitzen en ciutats turístiques i els darrers anys Barcelona ha esdevingut una de les millors mostres. Tant és així que fins i tot els que no es dedicaven a aquest tipus de delinqüència, s’hi han passat atrets pel gran benefici que comporta. Ara bé, “quan s’incorporen com a rellotgers persones que no hi estan especialitzades” passen dues coses, apunta Guillén. D’una banda, “‘s’equivoquen més” i sovint s’enduen objectes que no són de gran valor. I d’altra banda, “quan no tenen habilitat”, l’intent de furt  “pot acabar en un robatori violent”. 

Les víctimes preferides són, de manera clara, els turistes amb un alt poder adquisitiu. Un dels motius és que la condició de viatger de pas “dificulta la investigació perquè marxen”, revela el cap de l’àrea d’investigació barcelonina. Per això, un dels esforços dels Mossos d’Esquadra s’ha centrat en la revisió ràpida de les càmeres de seguretat de les escenes dels robatoris, la comparació dels protagonistes amb una llista de sospitosos fitxats i una roda de reconeixement a comissaria. És el sistema que es va seguir per detenir tres lladres que el passat 7 de setembre van endur-se un rellotge valorat en 21.000 euros. Els tres implicats han ingressat a presó.

Davant la reducció del nombre de casos respecte a l’any passat, Pere Pau Guillén ha refermat que aquest tipus de robatori és un fenomen molt centrat en els mesos d’estiu. Tanmateix, per la tendència barcelonina a acollir turistes durant tot l’any, el representant policial ha matisat que a Barcelona “continua sent estacional però ara hi ha més fets [robatoris de rellotge] la resta de mesos, també”. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa