Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La distància social dificulta els furts i empeny els lladres a robatoris més violents
  • CA

La pandèmia de Covid-19 ha provocat molts canvis socials i el terreny de la delinqüència no n’ha sigut cap excepció. Inicialment, durant el confinament, la criminalitat va caure en picat perquès els carrers i el transport públic estaven deserts. Amb la desescalada, l’activitat delinqüencial s’ha reactivat, però també té una nova normalitat. Ho han explicat els Mossos d’Esquadra, que han presentat aquest dijous el balanç del primer semestre de l’operatiu Tremall, dissenyat per perseguir els lladres multireincidents que fan anar de corcoll la policia a Barcelona. De fet, segons han anunciat, aquests mesos de treball els ha permès elaborar una llista de 159 lladres violents habituals que acumulen desenes de detencions, en alguns casos una vintena.

I un dels fenòmens que han detectat els investigadors, és que la pandèmia ha fet canviar en part la delinqüència. Hi ha hagut clans que simplement han marxat de Barcelona perquè s’han quedat sense turistes als quals assaltar, però d’altres han modificat la manera de treballar, i es dediquen a la víctima local. Normalment assalten gent gran que porta alguna cadena d’or o algun rellotge que els sembla valuós, i si poden també roben telèfons mòbils i carteres, com sempre.

El canvi més destacable, però, és que la pràctica desaparició de les aglomeracions dificulta molt el furt al descuit, el robatori no violent. Segons ha explicat l’intendent Joan Carles Granja, “amb la distància social que requereix la pandèmia és molt més difícil el furt i els delinqüents tiren cap als robatoris violents”. El comandament de Mosso ha admès que els preocupen especialment “els assalts grupals”, que deixen la víctima totalment indefensa quan és envoltada per diversos lladres que la distreuen o bé la bloquegen i agredeixen físicament.

“Més enllà de la multireincidència”

Les dades han estat presentades pel conseller d’Interior, Miquel Buch, juntament amb el comissari cap de la regió, Carles Anfruns, i l’intendent Joan Carles Granja, coordinador del dispositiu Tremall. El conseller ha admès que el balanç és positiu en gran part per “l’aturada de tres mesos que va portar el confinament”, que va fer baixar molt l’activitat delinqüencial de manera natural, tot i que després s’ha recuperat ràpidament.

La feina de l’operatiu Tremall ha permès identificar els 159 multireincidents actius ara mateix, que significa que han tingut activitat detectada i contacte amb la policia els últims sis mesos. La seva mitjana d’edat és de 26 anys i 143 són homes. Se’ls atribueixen els 11% dels robatoris violents que es produeixen a la ciutat i, segons Buch, “estan en el pas següent a la multireincidència, la delinqüència és la seva manera de viure”.

La policia té un top 5 dels més detinguts aquest 2020: el primer acumula 25 casos, el segon i el tercer en tenen 16, el quart 13 i el cinquè 12. El comissari Anfruns i l’intendent Granja han subratllat que treballen molt a prop de la fiscalia per aconseguir que les detencions es puguin transformar en ingressos a presó. En aquest sentit, han indicat que entre juny i el que portem de juliol s’han fet 360 detencions relacionades amb robatoris a la via pública i que hi ha hagut 34 empresonaments preventius, 15 al juny i 17 al juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa