El 25 de juliol de 1992, Barcelona es posava al mapamundi donant el tret de sortida als Jocs Olímpics. Ho feia amb una transformació urbanística potent i també en un context internacional que situava la capital de Catalunya com la seu dels primers Jocs sense boicots polítics des de 1972. Ara fa 30 anys, havia caigut el mur de Berlin, s’havia abolit l’aparheid a Sudàfrica i s’havia dissolt l’antiga URSS, de manera que les exrepúbliques soviètiques competien amb bandera pròpia. Aquells Jocs Olimpics se celebraven a Barcelona en el quart intent de l’Ajuntament d’aconseguir organitzar-los. Ja ho havia intentat per als jocs de 1924, el 1936 i el 1972.

Els millors moments de Barcelona 92

En el record dels barcelonins i els catalans hi ha rècords olímpics, imatges per a la història, equips d’or… Us oferim un recull de vídeos amb els millors moments de Barcelona 92, des de la cerimònia inaugural fins a rècords, medalles, l’encesa de la torxa olímpica o partits màgics com els de bàsquet i futbol.

La cerimònia inaugural culminava un camí que Barcelona havia començat el 17 d’octubre de 1986 amb aquella frase de “À la ville de… Barcelona!”.

L’encesa del peveter olímpic és un altre moment molt recordat. A les 22:40 hores, l’últim rellevista que va prendre la torxa olímpica, Juan Antonio San Epifanio “Epi”, va encendre la fletxa. En qüestió de segons, la fletxa va volar cap al peveter,

Un altre vídeo per a la història va ser la final dels 10.000 metres femenins, en què dues atletes africanes Elena meyer i Derartu Tulu van arribar agafades de la mà a la línia de meta per simbolitzar la pau al país després del final de l’aparheid.

El dream team de bàsquet dels EUA també va marcar per sempre més l’olimpisme i aquest esport amb noms com Michael Jordan, Magic Johnson, Patrick Ewing. A Barcelona va ser la primera vegada que les regles dels JJOO van permetre als esportistes professionals de la lliga NBA competir als Jocs Olímpics. La final va ser un espectacle mai abans vist. Va esclafar Croàcia amb una diferència de 32 punts, però la mtijana en tot el campionat va ser de 43 punts per sobre els oponents.

L’atletisme va ser un dels plats forts de Barcelona 92. En aquesta disciplina, Fermín Cacho aconseguia l’or en els 1500m, situant per primera vegada l’atletisme de l’Estat al més alt nivell. La victòria de l’atleta va quedar per sempre més com una fita històrica d’aquesta disciplina tradicionalment en mans d’altletes de color.

En futbol, la selecció espanyola va aconseguir l’or amb un equip on hi havia Pep Guardiola i Luís Enrique, entre altres. Aquell equip de joves que despuntaven ja a primera i segona divisió es va batejar com la Lleva del Cobi.

També va ser mític el rècord mundial de la selecció dels EUA en la prova dels relleus 4×100. Els Estats Units van fer rècord mundial en aquesta prova, amb Carl Lewis al capdavant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Falten vídeos, colla de merdosos a juliol 25, 2022 | 01:46
    Falten vídeos, colla de merdosos juliol 25, 2022 | 01:46
    On son els videos de les tortures de la Guardia Civil 92? I els dels empresaris, constructors i partits cobrant el Chope olímpic?
  2. Icona del comentari de: Paguen be a juliol 25, 2022 | 01:47
    Paguen be juliol 25, 2022 | 01:47
    Sra Aguilera, vostè també es presta a la barbàrie?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa