Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els metges del Vall d’Hebron receptaran visites al MNAC
  • CA

Una col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i l’Hospital Vall d’Hebron donarà lloc a ‘Museu per prescripció’, un projecte destinat a pacients amb trastorns mentals. La visita al museu formarà part del tractament de l’ansietat, la depressió i altres afectacions. L’any que ve entrarà en funcionament aquest projecte, segons va anticipar el director del MNAC, Pepe Serra, en una xerrada sobre el futur dels museus. El director del museu va esmentar el cas del Canadà com a precedent d’aquest tipus d’iniciatives. Al país nord-americà els museus i els psiquiàtrics treballen plegats en teràpies pels pacients. 

Fonts de l’hospital Vall d’Hebron prefereixen no avançar esdeveniments però confirmen que estan treballant amb el museu. Admeten que el projecte està “verd”, mentre que pel MNAC ‘Museu per prescripció’ és una línia de treball “molt avançada”.

El director del museu va anunciar que l’hospital enviarà grups de pacients perquè visitin la col·lecció del MNAC com a part de la teràpia. Els metges faran receptes que es podran convertir en entrades gratuïtes al MNAC, segons va detallar Serra. Les activitats que hi faran els pacients no han estat definides encara, però estudis científics demostren que visitar un museu i aturar-se per observar les obres és beneficiós per la salut. Les peces d’art poden evocar records, vivències i sentiments en els visitants, però cal dedicar un temps a contemplar-les i oblidar les presses.

La reinvenció del MNAC

El projecte conjunt entre l’hospital i el museu és un exemple d’art teràpia, una disciplina en què el pacient s’expressa a través d’una obra artística. La directora de l’Institut d’Art Teràpia Transdisciplinària de Barcelona (IATBA), Anna Buxaderas, la defineix com “un diàleg entre filosofia, art, psicologia i pedagogia”. Buxaderas assenyala que l’art és “potencialment terapèutic” tant si es crea com si es rep. La directora de l’IATBA afegeix que a l’art teràpia un professional acompanya el pacient “en un procés creatiu en què el pacient pot expressar i transformar aspectes personals mitjançant l’art”.

El director del MNAC va aprofitar la xerrada per exposar que el museu està virant cap a un model que facilita la participació dels visitants als espais de la instal·lació. Va alertar que sense aquests canvis els museus deixaran d’existir. “Si els museus no fan el canvi d’objecte a subjecte no tenen sentit”, va reblar. Va posar en valor també la “multidimensió” del MNAC ja que a més de sales d’exposicions té “tallers i fins i tot un bar”. 

Sobre el projecte  de l’Esplanada dels Museus, un projecte actualment aturat que proposava els pavellons de Fira de Barcelona a Montjuïc com a nous espais pel MNAC, Serra va admetre que tenen el suport de la Generalitat però que “l’Ajuntament no ho veu clar”. Va reiterar que el museu necessita nous espais on exposar milers d’obres d’art que estan al magatzem. El projecte que va plantejar el 2013 l’exalcalde Xavier Trias projectava una illa dels museus semblant a la de Berlín, Viena o París. “Posem-nos d’acord que això és la solució”, va sentenciar el director del MNAC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa