Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ets al·lèrgic als plataners? Aquests són els dos districtes on més patiràs

L’arbrat de Barcelona és un patrimoni vital amb beneficis ambientals i socials en l’entorn, com ara la regulació de la radiació solar, de reducció de la temperatura, de les partícules en suspensió o l’acció de filtre acústic que exerceixen sobre l’espai públic. D’aquesta manera, l’arbrat ajuda a reduir els alts índex de contaminació, també responsables de l’increment de les al·lèrgies als entorns urbans.

Però alguns arbres fan la vida impossible als al·lèrgics… És el cas del plataner, que ha estat i encara és l’arbre d’alineació per excel·lència dels carrers de Barcelona. Però pot provocar molèsties, derivades del pol·len que deixa anar durant els mesos de primavera, com ara un lleuger efecte irritant als ulls i a la gola.

Menys plataners a Barcelona

Barcelona vol reduir el nombre de plàtans i que el 2027 no superin el 15 % del total dels arbres. Així ho ha anunciat el cap d’Àrea de Gestió de l’Arbrat de Barcelona, Joan Guitart. Aquesta reducció del nombre de plataners a Barcelona, el consistori l’emmarca en el Pla director de l’arbrat de Barcelona 2017-2037. El plàtan és l’única espècie a la ciutat que supera aquest límit i reduir-ne el nombre també passa per augmentar la quantitat d’altres arbres a la ciutat. Actualment, hi ha 206.000 arbres.

Els districtes amb més plataners

Els districtes que concentren la major quantitat de plàtans són l’Eixample i Sant Martí. L’explicació que dona Guitart a l’agència Europa Press és que en aquestes zones, quan es van començar a urbanitzar sota el pla Cerdà, “només s’hi produïen plàtans”. Ara aquest arbre no és tan òptim com sí que ho era anys enrere degut al canvi climàtic, ja que plou menys, mentre que si plou “l’aigua va netejant tot el pol·len que queda a l’aire i va marxant”, explica.

De fet, el consistori aprofitarà obres que es fan a la ciutat per substituir els plàtans per lledoners, sòfores, acàcies o tipuanes, com ja ha passat amb altres transformacions urbanístiques a la ciutat, En tot cas, no demonitzem el plataner, que té funcions positives durant tot l’any: captura el diòxid de carboni i allibera oxigen, refresca l’ambient, mitiga la temperatura dels carrers i captura partícules de contaminació PM10.

Nou comentari

Comparteix