Els comerciants del passeig de Gràcia alerten del retorn dels carteristes

L’Associació del Passeig de Gràcia, l’entitat que reuneix les botigues, restaurants i hotels d’aquest eix comercial a Barcelona, es mostra esperançada davant l’arribada de turistes i la represa de l’activitat, però adverteix que la reactivació turística “s’està veient enfosquida” per un increment de la delinqüència. En un comunicat, l’entitat reclama un reforç de la seguretat per a evitar furts i robatoris en les principals zones turístiques de la ciutat i, en especial al Passeig de Gràcia, on el 90% dels establiments hotelers ja estan oberts.

Segons dades de l’entitat, l’ocupació hotelera a Barcelona ja ronda entre el 30% i s’espera que l’arribada de turistes augmenti “amb força” les propers setmanes. L’entitat ha denunciat que l’augment de l’activitat comercial a Passeig de Gràcia ha comportat, així mateix, la reactivació de la delinqüència “amb intensitat i fins i tot amb violència”, ha explicat el president de l’entitat, Lluís Sans. “Es tracta de persones que actuen en petits grups, de dos o tres individus. I ho fan en ple carrer, impunement, robant rellotges, joies i carteres als turistes, fins i tot agredint-los físicament a la sortida d’hotels i comerços”, afegeix.

L’associació de comerciants també alerta que, en paral·lel, han augmentat els robatoris a l’interior de vehicles estacionats en aparcament i reclama “un reforç de la seguretat a la ciutat per evitar l’activitat delictiva de carteristes i lladres reincidents en la via pública”.

“No podem permetre que la delinqüència posi en risc el turisme que comença a respirar després del coronavirus”, ha sentenciat Sans, que recorda que el flux turístic pujarà a partir del 7 de juny, quan s’obren les fronteres comunitàries per a viatgers procedents de fora de la Unió Europea que ja hagin completat el procés de vacunació i de l’1 de juliol, quan es preveu implementar el Certificat Verd Digital a Europa.

En aquest sentit, ha posat en valor la iniciativa de reforma del codi penal per elevar les penes en els supòsits de multireincidència en la comissió de delictes lleus de furt, actualment només castigats amb penes de multa – registrada al Congrés dels Diputats recentment pel PDeCAT-, o la nova oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos al carrer Aragó.

També ha expressat la necessitat d’una major presència policial, la celebració de més judicis ràpids, tal com preveu la llei, i que s’estudiï l’especialització d’alguns jutjats en delinqüència urbana, “igual que n’hi ha d’especialistes en violència masclista, en menors o en l’aplicació de sentències”.

Nou comentari