Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els 5 hàbits cibersaludables imprescindibles per a una internet segura
  • CA

Crear un país cibersegur que protegeixi la ciutadania, les empreses i les institucions. Aquest és l’objectiu de la Generalitat per als anys que vindran, i ho vol aconseguir amb el programa Internet Segura, a través del qual s’intentarà conscienciar la societat en matèria de ciberseguretat. En aquest marc s’ha creat la campanya Practica els hàbits cibersaludables, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals, a través del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i amb la col·laboració de l’i2CAT. 

Amb aquesta iniciativa s’incideix en la necessitat de fer d’internet un espai de convivència més segur i cívic. La campanya inclou, per exemple, tallers a biblioteques oberts a la ciutadania per fomentar l’ús responsable de la xarxa. La ciberseguretat ha agafat importància al llarg dels anys, especialment arran de ciberatacs globals com el cas del virus WannaCry, i existeixen diversos estudis universitaris al respecte. “Fa uns anys hi havia un desconeixement total, però cada cop la gent és més conscient”, comenta un dels coordinadors del màster Seguretat de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Guillermo Navarro. 

La col·laboració entre els departaments de Polítiques Digitals i Cultura ha donat lloc a sis tallers sobre hàbits cibersaludables que s’imparteixen en diverses biblioteques públiques arreu del país. Les activitats tenen com a objectiu formar els ciutadans en riscos i bones pràctiques en la navegació a la xarxa. A més, es duu a terme una tasca de sensibilització i conscienciació en ciberseguretat

A les activitats els assistents aprenen quines rutines són les adients per utilitzar internet de forma segura. El director del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), Oriol Torruella, especifica que els tallers van orientats, sobretot, a pares i gent gran, ja que cal que aprenguin civisme digital perquè després eduquin els joves en bons hàbits a la xarxa. “Fem un ús massiu d’internet i és important saber que hi deixem molta informació”, admet Torruella.

El director del CESICAT exposa 5 hàbits cibersaludables que eviten problemes en matèria de seguretat i privacitat:

1. “Crear contrasenyes llargues, amb lletres, números i símbols”. Torruella recorda que una pràctica insegura en aquest sentit és “repetir una contrasenya a moltes pàgines web diferents”. 

2. “Abans de donar les teves dades, assegura’t de quin ús se’n farà”. “Les dades són el petroli del segle XXI, així que tota la informació que compartim és valuosa per a algú”, apunta el director del CESICAT.

3. “Quan compris en línia, no utilitzis wifis obertes”. Així, concreta Torruella, s’evita el robatori de dades bancàries. 

4. “Actua contra l’assetjament a les xarxes”. Torruella ha admès que els usuaris encara no són conscients de les conseqüències dels actes a internet, i que cal educació per assolir el civisme digital i evitar l’assetjament. 

5. “Mantingues al dia els dispositius i les seves aplicacions”. Amb aquest consell el CESICAT dona importància a actualitzar els telèfons mòbils i ordinadors per mantenir la seguretat de les dades.

L’investigador de la UAB Guillermo Navarro està especialitzat en seguretat informàtica i privacitat, i opina que els hàbits cibersaludables són qüestió de “sentit comú”. Exposa que els usuaris han d’evitar obrir documents adjunts enviats des de direccions de correu que no reconeguin, no descarregar programes desconeguts i, sobretot, ser conscients que quan es navega per internet es deixa un rastre. “Cadascú ha de ser responsable de les dades que deixa”, considera. 

Sobre els tallers d’hàbits cibersaludables, Guillermo Navarro sosté que “qualsevol iniciativa d’aquest tipus és molt positiva”. Malgrat admetre que encara queda molt camí per recórrer en matèria de ciberseguretat i coneixement de l’usuari “normal”, concedeix que “mica en mica la societat és més conscient de la importància d’aquests hàbits”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa