Segon divendres del tall de Meridiana Resisteix post-confinament –o en desescalada– i confirmació que la situació ha tornat a la casella de sortida amb els Mossos d’Esquadra. Si quan la mobilització es va interrompre sobtadament per l’estat d’alarma i la fase més dura del confinament tenia encara alguns dies de legalització perquè s’anaven fent les comunicacions prescriptives a Interior a través de l’ANC, ara la protesta ha tornat als orígens. Es fa sense comunicació –que molt probablement portaria a la prohibició perquè ara mentre hi hagi estat d’alarma és el ministeri de l’Interior, i no la conselleria, qui les avalua– i per tant els Mossos han de desfer-la.

Així de clar els ho ha explicat el sotsinspector al càrrec del dispositiu aquest vespre, poc abans de les vuit, als manifestants que s’havien concentrat sota el tendal d’una fleca-desgustació que hi ha a la cruïlla de la Meridiana amb Fabra i Puig i que és una tribuna privilegiada per seguir la protesta. S’havien aixoplugat allà perquè plovia. I el sotsinspector s’hi ha acostat i els ha dit: “Si no està comunicada i talleu, ho sento molt, però nosaltres us hem de fer marxar i hem d’aixecar acta i denunciar. I no volem fer-ho. Si us plau, no talleu la via”, el ha demanat.

Els manifestants de Meridiana Resisteix tallant el trànsit sota la pluja abans que els Mossos els fessin marxar / S.B.

La pluja els havia fet dubtar perquè eren pocs i la policia ha intentat fer créixer el dubte, però finalment s’han decidit. Sense puntualitat però amb decisió, la Meridiana s’ha tallat. Han començat els avisos per megafonia de les patrulles que eren a la zona des del principi, demanant a la gent que abandonés la calçada. Però els manifestants n’han fet cas omís. De sobte, han aparegut quatre furgons d’antiavalots fent sonar les sirenes i els més joves i experimentats en les protestes no comunicades s’han esmunyit ràpidament cap als carrers laterals de la zona i s’han fet fonedissos.

La resta de manifestants han anat abandonant la calçada aleshores, mentre els antiavalots insistien a fer sonar les sirenes i una desena d’agents ha baixat dels furgons i s’han escampat per formar una línia policial per avançar tots alhora. És un moviment que normalment fan els antiavalots per fer recular manifestants, només que avui ja no en quedaven perquè acabaven de pujar tots a la vorera. Tot i així, han completat l’operació d’escombrada i han pujat a la vorera, on també han fet recular els manifestants, que s’havien quedat allà, perquè no estiguessin tan a prop de la calçada, com si creguessin que intentarien tornar a tallar la via. Aquí s’ha acabat la protesta avui, tot i que molts dels concentrats s’han quedat xerrant a la zona i han anat marxant a poc a poc , igual que les dotacions policials. Poc després de les nou, ja no quedaven manifestants i només una patrulla de la Guàrdia Urbana continuava allà.

De tota manera, això no és el final sinó un nou principi de la història, perquè a mida que anaven marxant els manifestants s’acomiadaven fins divendres que ve. Tornaran. I tornaran els antiavalots. Com durant moltes setmanes de la tardor després de la sentència de Procés, que va ser el que va donar origen al tall de Meridiana Resisteix.

Tres identificacions

Quan han desfet el tall i una part dels manifestants s’ha esmunyit pels carrers de la rodalia, quatre furgons de la Brigada Mòbil, la cèlebre Brimo, s’han endinsat pel barri de Vilapicina i la Torre Llobeta buscant els participants en el tall que se’ls han escapat. És una operació que solen fer en aquests casos de manifestacions no comunicades i que sovint acaben amb suposats participants en la protesta no comunicada –i, per tant, sancionable– encapsulats per diversos agents en una cantonada i un estira-i-arronsa per identificar-los.

Una noia és envoltada pels Mossos després del tall de la Meridiana / S.B.

Aquest divendres, tres furgons s’han aturat al carrer Escòcia i diversos agents han fet aturar una noia al costat de la porta d’un supermercat. Anava sola i duia una petita bossa de roba penjada a l’espatlla. L’han fet parar a crits, l’han esbroncat perquè no s’havia aturat a la primera i després han fet un cercle fent barrera al seu voltant mentre hi discutien una bona estona. Una testimoni que ha aconseguit un bon angle per veure l’escena des de l’altra vorera, ha assegurat que finalment la noia ha pujat a un dels furgons, i els vehicles policials han marxat de la zona.

Paral·lelament, un dels manifestants que s’han quedat a la zona on es fa el tall, un cop ja era a la vorera, ha hagut d’identificar-se davant d’un dels agents, que ha considerat que el desafiava. “M’ha dit que m’apartés perquè molestava al lloc on era i jo li he dit, ‘vol dir que molesto?’. I ell m’ha dit si m’estava quedant amb ell. No ho he entès, però m’ha demanat el DNI”, explicava l’afectat amb resignació a aquest diari després de l’episodi.

Al final de la tarda, els portaveus de Meridiana Resisteix han reportat tres identificacions en total.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa