Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El segon jutjat de delictes menors, ja només pendent del ministeri de Justícia
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Justícia de la Generalitat, han anunciat juntes aquest dimecres al matí que l’esperat segon jutjat de delictes menors podria ser ja realitat a finals de gener o principis de febrer. La posada en funcionament depèn de tres administracions i només falten per concretar els recursos que ha de posar el ministeri de Justícia espanyol: designar el lletrat o lletrada del tribunal i assignar el pressupost que cobreix el salari d’aquesta persona i del jutge o jutgessa, que ja hauria estat escollit pel Consell General del Poder Judicial.

Aquest jutjat ha de desencallar l’embús de 6.000 casos pendents de jutjar, un gran nombre de delictes menors que estarien a punt de prescriure pel retard acumulat, ha denunciat la consellera Capella. “Nosaltres ja tenim preparat i en ple funcionament el que serà el nou jutjat i ja hi ha el doble de funcionaris”, ha detallat. “La Generalitat tenim la part més petita de la responsabilitat però tenim claríssim que determinats delictes menors no poden quedar impunes perquè afecten el dia a dia de les persones”, ha afegit. “Quan hi hagi dos jutjats treballant alhora podrem assumir 15.000 judicis anuals i evitar l’actual risc d’impunitat”, ha reblat.

L’alcaldessa Ada Colau i la consellera Ester Capella, durant la roda de premsa / ACN

“La policia està fent la seva feina i les administracions locals fan un gran esforç, no pot ser que quan els casos arriben davant de la justícia topin amb aquest embut”, ha criticat Ada Colau. Ha subratllat que Ajuntament i Generalitat “han fet els deures” i ha avançat que enviarà una carta al ministeri avui mateix per reclamar celeritat. “Això triga massa i l’augment de furts genera problemes en la convivència i el turisme, portem des d’abans de l’estiu denunciant-ho”, ha criticat. “Dono per fet el tribunal estarà en marxa al gener o febrer, no concebo que no sigui així”, ha sostingut.

La consellera també ha aprofitat la roda de premsa per lamentar que Catalunya estigui per sota de la mitjana espanyola de magistrats, amb 10 enlloc d’11 jutges per cada 100.000 habitants: “Ens caldrien 70 jutges més i tot i així Catalunya i Espanya estarien a la meitat de la mitjana dels països europeus equivalents”. “I tot i així, som la tercera comunitat en ràtio de funcionaris per jutge, després de Madrid i el País Basc”, ha contraposat. “Des de 2010 no s’havia creat cap nou òrgan judicial a Catalunya i l’exconseller Carles Mundó va aconseguir arrancar al ministeri 14 nous òrgans que s’aniran posant en marxa entre aquest any i el que ve”, ha avançat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa