Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El rebrot de Covid-19 s’escampa pel centre de Barcelona
  • CA

El rebrot de casos de Covid-19 que s’ha registrat aquests últims dies a Barcelona comença a escampar-se per tota la ciutat. Si en un principi la majoria de positius es concentrava a Sarrià-Sant Gervasi i a les Corts a conseqüència del macrobrot originat pels viatges de final de curs i les festes, ara les autoritats sanitàries ja comencen a detectar molts més casos a altres zones, en especial a l’Eixample i Ciutat Vella. De moment les autoritats sanitàries no han encès les alarmes tot i que reconeixen que la situació és “preocupant” i confien que el repunt de casos, que afecta sobretot els joves, es suavitzi amb el pas dels dies.

En els últims 10 dies, la capital catalana ha registrat 4.671 casos de Covid-19, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el 65,5% de tot el mes de juny. El problema és que el rebrot està accelerant i només entre dimarts i dimecres s’han detectat 2.265 casos, una xifra que no es veia des del punt més àlgid de la segona onada. El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ja ha advertit que és “una mica tard” per aturar “en sec” l’increment de casos i que ara tots els esforços s’han de centrar en la vacunació.

Evolució dels contagis des de començaments d’any / ASPB

Els joves, els més afectats

Malgrat que les dades epidemiològiques estan disparades –el risc de rebrot està gairebé a 400 punts i la velocitat de contagi (Rt) s’ha enfilat fins a l’1,84–, el departament de Salut ha confirmat que la gran majoria de nous contagis s’està produint en població jove i pendent de vacunar, amb la qual cosa no es preveu un increment important de la pressió hospitalària. Segons l’ASPB, el 75% dels positius d’aquest mes de juny s’ha donat en menors de 35 anys, per la qual cosa a mesura que es vagin vacunant es reduirà la seva exposició, tot i que perquè això passi encara falten setmanes.

Contagiats de Covid-19 per franja d’edat els últims 10 dies / ASPB

A l’espera de veure com afectarà el rebrot als hospitals –els joves infectats tenen una probabilitat entre 1.000 d’acabar a l’UCI–, la gran preocupació ara mateix és l’atenció primària. Els CAP de Barcelona tornen a estar col·lapsats per l’increment de pacients joves amb símptomes lleus que van a fer-se proves PCR i tests d’antígens. El principal risc és que, a les portes de les vacances, les plantilles estan al límit i el repunt de casos coincideix amb el recuperació de les visites presencials, per la qual cosa l’atenció primària reclama més mitjans per evitar una situació caòtica com la que es va donar durant la segona onada.

On hi ha més casos?

El repunt de casos a Barcelona va començar a la zona alta, concretament a diversos barris de Sarrià-Sant Gervasi i les Corts que es van veure afectats pel macrobrot dels viatges de final de curs a Mallorca i Menorca, però després d’uns dies els positius s’han anat escampant per altres zones, sobretot a l’Eixample i Ciutat Vella (vegeu mapa). Sant Gervasi-Galvant (252) és el barri que més casos ha registrat en nombres absoluts, seguit de la Nova Esquerra de l’Eixample (246), la Vila de Gràcia (187), la Vila de Gràcia (171) i la Dreta de l’Eixample (165).

Aquestes dades demostren que el rebrot ja no és cosa d’uns quants estudiants que van viatjar a Mallorca a passar-ho bé i que hi ha molts altres factors que entren en joc –més enllà del fet que la majoria d’infectats no està vacunat i, per tant, són més vulnerables–. La relaxació de les restriccions, l’eliminació de l’obligació de portar mascareta, el bon temps i les festes al carrer també han tingut un paper important en la propagació del virus, que tot i això encara està força localitzat. El 50% dels nous contagis dels últims 10 dies es concentra en 15 barris, sobretot de l’eix que va de Sarrià al Raval.

[Fes clic a cada barri per saber quants casos de Covid-19 han tingut en els últims 10 dies]

En canvi, la part alta de Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris s’han vist menys exposats al rebrot, possiblement perquè es tracta de zones més perifèriques amb menys població i que estan menys exposades al turisme. Les excepcions més importants són Sagrada Família (137 casos) i Sant Andreu de Palomar (118), dos dels barris més poblats de Barcelona i, en el cas de Sagrada Família, la seva proximitat al centre també la fa més susceptible a registrar més casos.  

Incidència segons població

Tot i això, a l’hora de valorar l’impacte del virus als diferents barris és imprescindible veure quina és la incidència que té en relació a la seva població, ja que és una de les formes més útils de poder comparar xifres entre zones molt diferents. Si es mira la taxa de contagis per cada 100.000 habitants, Tres Torres (709), Sarrià (544), Sant Gervasi-Bonanova (537), Sant Gervasi-Galvany (487) i Pedralbes (470) estan clarament per sobre de la mitjana de la ciutat, que té una incidència de 298 casos per cada 100.000 habitants.

Amb aquesta variable en joc es veu clarament com l’impacte dels viatges de final de curs, que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) segueix amb preocupació, provoca que la zona alta tingui una incidència molt més alta que la resta de la capital catalana. Aquests barris tenen una taxa de casos molt més alta de la que els tocaria pels habitants que tenen, igual que els passa a la Nova Esquerra de l’Eixample (415) o el barri Gòtic (406).

[Fes clic a cada barri per saber el nombre de casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants que s’han registrat en els últims 10 dies]

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bit a juliol 02, 2021 | 08:48
    Bit juliol 02, 2021 | 08:48
    Rothschild, rockefeller me fecit!
  2. Icona del comentari de: Vicent a juliol 02, 2021 | 10:49
    Vicent juliol 02, 2021 | 10:49
    "Viatges de final de curs", potser soc antic però aquest terme volia dir un viatge organitzat en escoles o instituts per alumnes, i amb la col·laboració de professors els quals fins i tot els acompanyaven i tots eren del mateix centre educatiu. Segons sembla ara els "viatges de final de curs" que hem conegut aquests dies, son "viatges organitzats" oferts per "empreses" sense escrúpols, a l'estil dels Saloufest que eren típics d'aquest municipi i Lloret de Mar, Magaluf... És a dir en aquests "viatges" ja no cal fer tot el procés que començava mesos abans, recollida de diners, actes etc ara mitjançant una "app" els hi ofereixen" tot fet" en pocs segons És a dir no tenen res a veure amb els antics "viatges de final de curs". Sembla que a Salou havien interdit aquesta mena de "convocatòries" Saloufest però, com feta la llei, la trampa, els especuladors "operadors" sense escrúpols, deuen haver trobat altres "vies" per a fer el mateix tipus de "negoci". Ah ! Us recomane llegir una lletra escrita per la cap d'estudis d'un dels centres afectats per la covid-19 d'alguns dels seus alumnes i publicada crec, pel Diari de Mallorca.
  3. Icona del comentari de: Us demanem precaució a juliol 02, 2021 | 10:57
    Us demanem precaució juliol 02, 2021 | 10:57
    No son "viatges de final de curs", son "viatges" organitzats per empreses "operadores turístiques" adreçats a "estudiants", recordeu els Saloufest...? Les coses pel seu nom. Els especuladors turístics s'aprofitaran i cercaran ara més que mai lucre a qualsevol "preu", pareu atenció !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa