L’Ajuntament de Barcelona ha inaugurat un faristol davant la Casa Provincial de la Maternitat, al Raval, on dones sense recursos es van veure obligades a deixar els seus fills perquè no tenien recursos per criar-los dignament. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat en la inauguració que cal visibilitzar les dones que “durant tants anys han estat invisibilitzades”, i recordar la situació d’aquelles que es van veure obligades a deixar els seus fills i alhora van ser estigmatitzades.

La regidora ha apuntat que després de successos com l’entrada de Vox a Andalusia, cal donar força al feminisme perquè combati l’extrema dreta: “Amb aquest faristol també promovem una iniciativa perquè el moviment feminista creixi cada vegada més”.

La presidenta de l’Institut de Promoció de la Cultura Catalana, Maite Roca, ha explicat que aquesta reivindicació va ser impulsada per la veïna Maria Casas, participant de la Taula de Memòria Històrica i Democràtica de Ciutat Vella, “una dona obstinada a recuperar la memòria històrica del Raval “.

El conseller tècnic de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha apuntat que contribuirà a la memòria històrica, però també al fet que els turistes que s’acosten a la zona no escoltin explicacions “grogues”, sinó històriques. “Fins ara hi havia una placa però no explicava els motius pels quals es havien de deixar els fills en un barri en plena industrialització”, ha explicat Rabassa, que ha advocat perquè la història expliqui com de llargues eren les jornades de treball i el pocs diners que rebien les dones.

El faristol, que està escrit en castellà, català i anglès, relata com fins a finals del segle XIX l’assistència a les mares sense recursos era pràcticament inexistent, i els recursos d’acció social es basaven en la caritat de les entitats religioses, que acusaven les mares de pecadores.

El faristol exposa que el desenvolupament industrial va provocar l’arribada massiva de dones que trobaven feines precàries i per tant es veien obligades a abandonar els seus nadons d’amagat, mentre que “l’estigma i la injustícia se sumaven al dolor de l’abandonament”. Al desembre de 1936, el govern de la Generalitat va aprovar l’autorització de l’avortament i el dispensari de la Casa de la Maternitat es va convertir en un equipament sanitari autoritzat on les dones podien ser visitades amb garantia.

Aquesta acció s’emmarca dins dels treballs de la Taula de Memòria Històrica que està desenvolupant un cicle on s’expliquen les vagues de les dones i el moviment feminista des de 1918 fins ara.

Nou comentari

Comparteix