Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El protagonisme inesperat d’un jove i la seva pancarta a la 6a nit de protestes
  • CA

La sisena nit de protestes contra l’empresonament del cantant de rap Pablo Hasél començava amb un avís en forma de pancarta: “Ens heu ensenyat que ser pacífics és inútil”. La manifestació, convocada a les 19 hores a l’estació de Sants per part del canal de Telegram @ACABemlapartida, va passar a ser encapçalada per aquest missatge. El documentalista i director que la va portar, però, era aliè als organitzadors i no tenia la intenció de liderar la marxa.

Així ha explicat Fèlix Colomer com la casualitat va fer que es convertís en el referent de la sisena nit de protestes. “Avui he viscut una de les situacions més surrealistes, adrenàliniques i injustes de la meva vida”, relatava a Twitter. La pancarta, detallava, està inspirada en el lema de les mobilitzacions de Hong Kong contra els canvis legals a la Xina.

“L’objectiu és dotar de missatge a la violència com a forma d’autodefensa”, justificava Colomer, que narrava com havia nat sol a la manifestació. Així que va requerir d’ajuda. “Necessitava un heroi que l’aguantés per l’altra banda i l’he trobat: Un noi palestí de 18 anys que fa 6 anys que és aquí i que no té por a res. Només li fan por els avions, ja que li recorden a les bombes que queien a casa seva. Durant dues hores, ha estat la meva ombra”, narrava en un fil de tuits.

Va ser quan va desplegar la pancarta que els mitjans van fixar-se en ell i el van convertir en el referent de la nit. “No entenc com les entitats que convoquen aquestes protestes no ho lideren amb un missatge”, criticava el també professor de l’Escola Superior de Cine i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). “Tothom ens seguia i un home se’ns ha presentat com a organitzador i ens ha dit que tothom ens estava seguint a nosaltres. No ho sabiem. Ens girem i sí, un miler de persones ens seguia. La força d’una pancarta”, deia, acompanyant la piulada d’una foto del fotògraf del TOT Barcelona Jordi Borràs.

Després del camí que va fer la protesta fins a Via Laietana, la tensió va arribar al seu pic davant de la Prefectura de la Policia Nacional. “Han avisat [els Mossos] que la càrrega era imminent. I llavors és quan li he dit a l’amic palestí: “Ens posem davant seu i no ens movem?” I m’ha dit que sí”, recordava. L’arribada de la Brigada Mòbil (Brimo) per dispersar els manifestants i aturar els llançaments contra la policia va acabar amb empentes i cops de porra a Colomer i el jove que l’acompanyava, segons mostren dos vídeos compartits pel documentalista.

“El missatge posant-nos davant seu pretenia demostrar que de la manera més pacífica del món, també molestes, també t’ostien i també t’insulten i és on es fa efectiu el lema de la pancarta: “Vosaltres ens heu ensenyat que ser pacífics és inútil””, concloïa Colomer.

Més notícies
Els bombers apaguen un contenidor en flames a la zona de Fontana, a Barcelona / ACN
El cost dels desperfectes durant els aldarulls de Barcelona supera el milió d’euros
Notícia: El cost dels desperfectes durant els aldarulls de Barcelona supera el milió d’euros
Comparteix
El càlcul només inclou les despeses per reposar el mobiliari urbà i arreglar l'espai públic
Sisena consecutiva d'aldarulls a Barcelona / Jordi Borràs
FOTOGALERIA | Sisena nit consecutiva d’aldarulls a Barcelona
Notícia: FOTOGALERIA | Sisena nit consecutiva d’aldarulls a Barcelona
Comparteix
Les protestes han deixat 67 detinguts, desenes de ferits i molts comerços saquejats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa