El polèmic solar buit de Drassanes vol acollir una residència d’estudiants

El polèmic solar de les Drassanes que durant anys va intentar convertir-se en l’espai d’un hotel de luxe podria acabar acollint una residència d’estudiants. Segons avança el diari Ara i confirmen fonts municipals a l’ACN, els propietaris del solar ja estan tramitant la llicència i l’Ajuntament de Barcelona té previst concedir-los el permís “si es comprova que compleix tots els requisits”. Les mateixes fonts apunten que el govern municipal “hagués preferit poder desenvolupar-hi un projecte d’habitatge assequible, que és el que necessita el barri del Raval”. No obstant, afegeixen, el projecte presentat “s’ajusta al que permet la legalitat vigent i per això s’està tramitant”.

Així, si finalment s’atorga la llicència, es desencallarà el futur dels terrenys i s’allunyarà la possibilitat –com havien demanat entitats veïnals– de destinar el solar a fer habitatge social.

Segons detalla l’Ara, que ha tingut accés al projecte per fer una residència d’estudiants, l’edifici anirà en paral·lel al carrer Cid, comptarà amb una recepció i una cuina a la planta baixa, dues terrasses d’ús comunitari i fins a nou plantes amb habitacions per allotjar poc menys de 350 estudiants. També hi haurà dues plantes subterrànies d’aparcament per a cotxes, motos i bicicletes.

El 2017 l’Associació de Veïns del Raval va reclamar a l’alcaldessa Ada Colau que comprés el solar de les Drassanes per evitar l’hotel, projecte de la cadena Praktik. El mateix any el govern Colau va denegar la llicència a l’hotel arran d’una sentència del TSJC que invalidava el pla d’usos de Ciutat Vella impulsat pel govern de Xavier Trias.

Llavors les entitats veïnals van celebrar la decisió de l’executiu municipal i van demanar-li que s’avancés per fer un planejament tant de les Drassanes com del Raval Sud que estigués pensat “pel veïnat i per al veïnat”.

Des del xoc de planejament entre la propietat dels terrenys i l’Ajuntament, l’ús del solar ha estat motiu de batalles legals. Un dels darrers capítols va ser el recurs presentat per l’empresa propietària al Tribunal Suprem en contra de la sentència del TSJC en la qual s’emparava el consistori per denegar la llicència del projecte hoteler. El Suprem, però, no va admetre a tràmit el recurs.

Nou comentari