Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Govern urgeix l’Estat a aïllar més tram de costa del Besòs pel risc de càncer
  • CA

El risc per a la salut per antics residus industrials al nord de Barcelona no es limita només a la platja principal de Sant Adrià de Besòs, tancada al públic des de finals de maig arran que un estudi localitzés concentracions “inacceptables” de metalls cancerígens a la sorra. Un informe de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, datat el 3 de juny i al qual TOT Barcelona ha accedit, exposa que també s’han obtingut “resultats inadmissibles” per presència de substàncies nocives al passeig sense asfaltar que uneix Sant Adrià amb Badalona, just darrere de la desmantellada zona industrial on s’alça l’antiga central de les Tres Xemeneies i on passegen veïns a diari sense cap tipus de restricció. L’Agència de Residus, però, urgeix ara al Ministeri per a la Transició Ecològica -titular del domini marítim-terrestre i responsable de la gestió de la franja costanera- que prengui “mesures preventives” a la zona “amb la màxima celeritat possible” i “asseguri la impossibilitat que els usuaris del passeig entrin en contacte directe amb el sòl”.

El document de la Generalitat, de 31 pàgines, manifesta que al tram obert es detecta risc potencial per a la salut dels vianants per “contacte dèrmic amb el sòl afectat”. En el recorregut que queda a esquenes de l’antiga planta d’Endesa, el dictamen detalla que l’exposició a contreure càncer s’incrementa per la troballa d’arsènic i el potencial risc toxicològic augmenta per alts percentatges d’arsènic, plom i vanadi. Ocorre igual en el terreny adjacent al solar on es situava l’antiga fàbrica d’Akzo Nobel, a tocar de la platja clausurada de Sant Adrià i dedicada a la producció de pintures. Allà els paràmetres de risc carcinogènic es depassen per la detecció d’arsènic, crom VI, plom i bifenils policlorats (també coneguts per la sigla PCB) i el risc tòxic s’eleva per contaminació d’arsènic, plom, antimoni, vanadi i PCB.

En tot cas, cap investigació afirma que el potencial perill de contreure malalties sigui immediat en cas de transitar en el límit constaner entre Sant Adrià i Badalona. L’anàlisi que va dur a tancar la platja va concloure que el risc era assumible per a un nen si no estava en contacte amb la sorra més de 7,5 dies.

Passarel·la pendent de construir

L’informe del Govern català explica que existeix una proposta per construir una “passarel·la provisional sobreelevada de sis metres d’amplada i un traçat lineal de 660 metres a la zona de la reraplatja” del passeig entre Sant Adrià i Badalona on han aflorat els residus químics. La construcció hauria de minimitzar les possibles afectacions per a la salut mentre no es descontaminin els solars. Les obres per fer la passarel·la durarien tres mesos però encara no han començat.

En aquest sentit, l’Agència de Residus de la Generalitat urgeix el Ministeri de Transició Ecològica a estendre-la i col·locar també “una tanca metàl·lica sòlida” entre la passarel·la i la resta del sender per impedir tot contacte amb el sòl. A més de gent que hi passeja o fa esport, també hi ha pescadors que freqüenten aquesta mateixa franja de terreny i, tot i que resulta abrupta perquè gairebé no hi ha sorra, alguns banyistes hi acudeixen.

Plans de descontaminació

La Generalitat concedeix sis mesos al ministeri perquè presenti els projectes de descontaminació de la façana de costa entre Sant Adrià i Badalona, un tram lineal de 73.021 metres quadrats. D’acord a les anàlisis practicades, l’Agència de Residus conclou que la franja que s’allarga des del límit del riu Besòs fins al port de Badalona “compleix les condicions per a classificar-se com a sòl contaminat” i que requereix de projectes de recuperació del sòl que exigeix al Ministeri de Transició Ecològica.

A més de la zona accessible que queda darrere de la vella zona fabril, els plans de neteja han d’incloure la platja de Sant Adrià -l’agència atorga també a l’estat tres mesos perquè aporti un diagnòstic de les sorres superficials- i la platja de la Mora, a Badalona, coberta per una tanca des de fa tres anys per emergir substàncies contaminants. Tot i així, acostuma a passejar-hi gent a dins. Per tal d’aturar-ho, l’agència prega l’estat que “asseguri la impossibilitat” de contacte amb el sòl en aquell punt de Badalona i, si convé, “disposar una tanca metàl·lica sòlida”.

Pendents de resposta del ministeri

D’acord amb el mateix informe, no és el primer cop que el Govern català reclama a l’estat que netegi el litoral situat al nord de Barcelona. L’Agència de Residus ja va requerir l’octubre de 2020 a Transició Ecològica que presentés un projecte de recuperació voluntària de la platja de Sant Adrià. Tot i que un estudi del Consorci del Besòs va determinar que l’any passat no existia risc pels banyistes, la Generalitat va considerar que no eximia que l’estat, com a responsable de la gestió de la costa, eliminés de forma permanent les substàncies perilloses enterrades al subsòl de Sant Adrià.

El ministeri, però, va respondre aleshores que presentaria una proposta de descontaminació “més endavant, una vegada s’hagués produït la temporada de tempestes (tardor, hivern i primavera)”, es llegeix al dictamen de l’agència. A primers de 2021, les obres per instal·lar uns cables submarins de fibra òptima a les platges de Sant Adrià van provocar que la sorra es regirés. “Ha fet aflorar l’escenari pitjor”, alerta el document de la Generalitat.

Més notícies
Dues persones llegeixen el cartell que informat del tancament de la platja de Sant Adrià del Besòs / TOT Barcelona
Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona
Notícia: Veïns de l’Eix del Besòs reclamen descontaminar les platges de Sant Adrià i Badalona
Comparteix
Una de les platges es va tancar fa uns dies en detectar-se risc de càncer “inadmissible”
Dues persones llegeixen el cartell que informat del tancament de la platja de Sant Adrià del Besòs / TOT Barcelona
Tancada la platja de Sant Adrià en detectar-se risc de càncer “inadmissible”
Notícia: Tancada la platja de Sant Adrià en detectar-se risc de càncer “inadmissible”
Comparteix
L'Ajuntament pren mesures preventives a l'espera de nous informes que concretin l'abast de la contaminació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa