Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Gimnàs Sant Pau denunciarà l’Ajuntament per reactivar-hi la llicència d’obres de la propietat

El Gimnàs Social Sant Pau entoma un nou capítol en la lluita eternitzada per evitar la fi del projecte. Així, avui la cooperativa ha anunciat que presentarà una denúncia als jutjats contra l’Ajuntament per haver permès la reactivació de la llicència d’obres a l’edifici. Es dona la situació que aquesta llicència s’havia tramitat l’any 2019 i des de llavors estava paralitzada. Tanmateix, ara, en plena activitat del projecte social i mentre la negociació de compra municipal no prospera, els serveis municipals haurien reactivat la llicència d’obres per fer-hi habitatges privats, segons expliquen des del gimnàs. Davant aquesta situació, els membres de la cooperativa del Sant Pau han informat que preparen una demanda contra l’Ajuntament assegurant que es posa en risc el dret a una llar de més d’un miler de persones i que es podria incórrer en la destrucció de patrimoni arquitectònic si s’enderroca la finca. L’objectiu és que un jutge apliqui mesures cautelars i suspengui la llicència.

Mentrestant, el cronòmetre estreny i el 30 d’abril hi ha prevista l’ordre judicial de desallotjament del Gimnàs Social Sant Pau. És la conseqüència directa del fracàs de les negociacions entre el govern d’Ada Colau i la propietat, la família Ensesa i Viñas. S’havien donat dos mesos per intentar arribar a un pacte, però el temps es va acabar i el magistrat va ordenar una nova data de desnonament. Precisament, és la data en què acabaria l’actual contracte del gimnàs amb l’Ajuntament per cobrir l’emergència social amb dutxes i roba per a persones sense llar. A més, també aporten un espai on descansar i reparteixen àpats diaris.

En aquest sentit, la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, s’ha posicionat al costat del centre socioesportiu i ha exigit al govern del consistori que s’afanyi a trobar una solució. “Des del punt de vista social, seria molt greu que això es perdés”, ha apuntat la síndica. “Seria impossible substituir-ho”, ha afegit, després que la cooperativa hagi recordat que des de l’esclat de la pandèmia han ofert 53.209 serveis de dutxa i roba, 43.012 àpats i s’ha atès un total de 1.066 persones.

L’anunci de demanda

La base de la demanda anunciada pel Gimnàs Social Sant Pau és que s’ha de considerar l’espai com a una llar per als usuaris que en fan ús. “Aquestes persones venen a dutxar-se, a tenir menjar, a descansar, a rebre el correu”, rebla el portaveu de la iniciativa social, Ernest Morera. Així, considera que la llei catalana dona empara a aquesta situació i que no es pot permetre l’activació d’una llicència d’obres “sense abans resoldre la situació de les persones que tenen un estat de vulnerabilitat”. A més, reivindica que hi ha elements d’interès patrimonial, com la casa fàbrica que forma part del conjunt de la finca en venda o la piscina coberta.

Davant aquests fets, els serveis jurídics de l’entitat han presentat una reclamació administrativa a diferents serveis de l’Ajuntament, d’entrada, i preparen una denúncia que portaran als jutjats pròximament, segons han anunciat. A banda, s’ha fet arribar la situació l’Alt Comissionat de les Nacions Unides i a l’oficina de la síndica barcelonina.

Entre la compra i l’expropiació

Durant la roda de premsa d’aquest matí, els implicats en el projecte social asseguren que el govern municipal ha arribat a oferir 9 milions i mig d’euros per comprar la finca, però que l’acord és lluny perquè la propietat en demanaria 14. Fonts de la família propietària reconeixen al TOT Barcelona que el llindar són els 14.100.000 euros perquè així ho va estipular una recent taxació per part d’una empresa homologada pel Banc d’Espanya. En canvi, insisteixen que a hores d’ara encara no tenen constància ni de l’activació de la llicència ni de cap oferta de l’Ajuntament per 9 milions i mig.

Per la seva part, fonts del govern de Barcelona en Comú i el PSC eviten entrar al detall de les queixes del gimnàs i subratllen que segueixen negociant amb la propietat “per arribar a un acord que sigui satisfactori per a totes les parts” i que ho faran “fins a l’últim minut”.

A l’acte d’avui hi han donat suport presencialment partits com Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Ciutadans. Els tres partits majoritaris de l’oposició reclamen a l’Ajuntament que trobi una solució abans del desnonament, fins i tot mitjançant “l’expropiació”, en el cas dels republicans. Aquesta última via, però, l’Ajuntament l’hauria descartat en converses informals amb els membres del gimnàs, segons el voluntari de l’entitat Santi González.

Davant d’una situació d’un cert bloqueig polític, Ernest Morera ha fet un toc d’atenció a l’oposició de l’Ajuntament i ha recordat que si sumen les seves forces superen la majoria necessària al plenari municipal per tirar endavant propostes com l’expropiació. La regidora d’ERC i presidenta del grup municipal al districte de Ciutat Vella, Marina Gassol, ha apuntat que encara no hi ha hagut converses en aquest sentit, però ha deixat la porta oberta a fer-ho si el govern municipal no resol la papereta immediatament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa