Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El desplegament d’antiavalots de Mossos als desnonaments indigna entitats veïnals i la CUP

Els diputats de la CUP-CC han abandonat aquest dimecres el Parlament en el transcurs d’un ple per acudir als desnonaments que s’estaven produint a Barcelona i pels quals la conselleria d’Interior ha desplegat agents antiavalots, segons la denuncia dels anticapitalistes i d’entitats veïnals que ho han exposat a la xarxa. La jornada ha requerit per via judicial la presència d’agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Mossos d’Esquadra a tres punts de Barcelona en un sol matí per col·laborar a les actes de desnonament, una acumulació inusual que ha encès les protestes.

Les principals veus crítiques han arribat des del carrer Magalhaes, on s’han destinat “cinc o sis furgonetes de la Brigades Mòbils que s’han dedicat a repartir cops sense importar l’edat ni l’estat de la cinquanta persones que ens havíem plantat a la porta del número 54”, denuncien fonts del Sindicat de Barri del Poble-sec. A més, critiquen “impediments i empentes” per no deixar-los gravar amb el mòbil l’actuació dels agents des de més enllà del cordó policial. Finalment, segons relaten aquestes fonts, han hagut d’accedir al pis d’una veïna per poder enregistrar imatges de l’operatiu.

Fonts de Mossos d’Esquadra han indicat que, en trobar-se una vintena de manifestants contraris al desnonament a la porta de l’edfici, se’ls ha fet indicacions que no han obeït i, per tant, la comitiva judicial havia de decidir si es continuava amb el procediment. En aquest cas, s’ha decidit no anul·lar el desnonament i, per tant, “la tasca del cos policial és la de garantir la seguretat de la comitiva”, han conclòs des de Mossos.

 

Mentrestant, al Parlament de Catalunya, la diputada cupaire Natàlia Sànchez anunciava la decisió del seu grup. Ha estat durant la intervenció per la tramitació de la llei vitivinícola de Catalunya, sobre la qual no ha volgut mostrar cap “menysteniment”, si bé ha assegurat que en aquest moment el seu grup volia ser al carrer al costat de la gent que defensa tenir un “sostre” i un “habitatge digne”, tal com ha recollit l’ACN. En aquest sentit, Sànchez ha criticat que s’hagi fet un “desplegament brutal” d’agents de la BRIMO i ARRO dels Mossos amb l’objectiu de “garantir la propietat privada”. En protesta per aquesta situació i assegurant que no poden quedar-se al marge de la defensa dels afectats, han decidit marxar del ple. La CUP ja va anunciar fa setmanes que aquesta seria una de els accions que emprendria de tant en tant i quan ho considerés oportú, després de trencar relacions i suport amb el Govern. 

Reticències als pactes

No ha estat l’única formació amb veus crítiques contra els desnonaments. Aquest mateix matí, la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, s’ha sumat al veïnat en les trobades a peu de porta dels habitatges que tenien cita per ser expulsats. Tant ahir al seu compte de Twitter, com avui a peu de carrer des del carrer de la Petxina, Pin ha reivindicat la tasca de l’Ajuntament, intentant arribar a pactes per ajudar a les famílies amb emergència habitacional, com pagar el lloguer dels pisos que busquen una solució, però s’ha trobat amb la negativa de la comitiva judicial i la propietat. Finalment, el dispositiu policial amb antiavalots ha aconseguit executar el desnonament del número 6 del carrer Petxina, on vivia una família amb un membre necessitat d’un transplanatament de fetge. Porten dos anys sense poder pagar el lloguer i esperant per accedir a un habitatge de la Mesa d’Emergència d’Habitatge que no arriba tot i haver estat acceptats al registre des de fa temps, expliquen des de Xarxa Ciutat Vella. 

Una situació semblant a la que s’ha trobat el Sindicat de Barri del Poble-sec, ja que el Beni, l’Antonella i el seu fill tampoc no han pogut accedir a la condició de pis de la Mesa d’Emergència d’Habitatge, però en el seu cas perquè els falta la cèdula d’habitabilitat. El grup veïnal s’ha ofert a fer-se càrrec dels costos dels tràmits i reformes necessàries per aconseguir la cèdula, així com de pactar un lloguer social amb la propietat, però la resposta ha estat negativa. 

Tot i el desnonament en obert que els han executat, el sindicat de suport a l’habitatge del Poble-sec s’ha compromés a donar una solució habitacional a la família del Beni i l’Antonella, “aviat i sense moure’ls del seu barri”. 

El millor dels casos, l’ajornament

També hi ha hagut altres intents de desnonaments durant el matí que han acabat amb els veïns quedant-se. Només al Raval, i exceptuant l’expulsió del carrer Petxina, s’han aconseguit ajornar quatre processos als carrers Cardona, Sant Vicenç, Sant Oleguer i Picalquers. Tots ells estan en “les primeres fases de les citacions”, confirmen des de Xarxa Ciutat Vella, així que properament apareixeran nous intents d’execució amb cita anunciada i, en darrera instància, apareixerà la figura del desnonament en obert. Aquest últim recurs dona un marge de dues setmanes sense espicificar en quin moment apareixerà la comitiva judicial. 

 

 

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Adeu cup a novembre 21, 2018 | 14:21
    Adeu cup novembre 21, 2018 | 14:21
    Mala estratègia la que arran i endavant estan marcant a la cup. Sens dubte votaré primaries i llista unitària.
  2. Icona del comentari de: 15MiqCar - StopDesahucios a novembre 21, 2018 | 23:49
    15MiqCar - StopDesahucios novembre 21, 2018 | 23:49
    Toda mi solidaridad amigos. No puede haber República sin derecho a la vivienda. Desahucio = Fascismo = Fondos buitre = Aznar

Nou comentari

Comparteix