Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El despatx Alonso-Cuevillas respon els dubtes sobre la custòdia i el règim de visites
  • CA

L’Espai Legal del TOT Barcelona i el Despatx Alonso-Cuevillas Advocats i Economistes resolen els principals dubtes dels lectors sobre la custòdia i el règim de visites.

Les respostes a les consultes formulades han estat elaborades per la lletrada Silvia Pinilla, del Departament de Família del bufet. Per a qualsevol aclariment o qüestió complementària, els lectors poden posar-se en contacte amb el despatx a través del correu electrònic [email protected]

Pep Anton: Em correspon allargar el cap de setmana amb un nen de 3 anys?

El meu fill començarà a l’escola infantil al setembre i he sentit a dir que puc reclamar –pel règim de visites- tenir-lo fins dilluns a les 9:00h i portar-lo jo a l’escola, i per tant, recollir com faig fins ara el meu fill a la sortida de l’escola divendres. Ho he comentat amb la seva mare i em diu que no apareix en el conveni, que hauria de demanar una modificació del conveni. És cert, que quan van a escola tenim aquest dret els pares que no tenim la guàrdia i custòdia?

En principi, no es tracta d’una ampliació del règim de visites de manera automàtica, per la qual cosa han de valorar-se les circumstàncies actuals de la família, i la data i circumstàncies en la qual es va dictar la Sentència anterior, per a poder modificar les mesures.

En qualsevol cas, si existeix un canvi de circumstàncies, sí que es podrà sol·licitar una modificació de mesures.

Albert: pot fer una extraescolar el dia que està amb mi?

La meva exdona m’ha comunicat que el nostre fill de 7 anys farà una activitat extraescolar els dijous, el dia que a mi em correspon passar la tarda amb ell, i que per tant, l’hauré de recollir a les 18.15 i no a les 16.30 com fins ara, i tornar amb la mare a les 20h. No em sembla bé i voldria canviar el dia de visita però ella diu que no li va bé. Quines possibilitats tinc que em donin la raó si anem a l’advocat? Ella insisteix que és el dia que jo vaig triar i que el nen vol fer una activitat que només es fa els dijous a l’escola.

En general, la contractació i conveniència d’una nova activitat extraescolar ha de consensuar-se per tots dos progenitors. A més, no hauria de coincidir amb la tarda de visites. També podria contractar-la un dels progenitors (si no és una activitat de risc), sempre que es realitzi en els períodes en els quals es trobi amb el progenitor que la contracta.

En tot cas, es podria demanar al Jutjat la resolució de la discrepància.

Toni: obtenir la custòdia compartida més endavant

Hola, vull iniciar el procés de divorci i voldria saber si és possible que temporalment la guàrdia i custòdia la tingui la mare i jo pugui tenir la compartida d’aquí a dos o tres anys. Per motius de feina ara em seria impossible. El nostre fill té 6 anys, i abans d’anar a l’advocat volia saber si quan la reclami tindré la porta tancada. He valorat deixar la feina i buscar-ne un altra per poder tenir-lo si realment d’aquí a un temps no me la donaran. Per res voldria que el meu fill pensés que l’he abandonat.

La modificació de la custòdia en el futur dependrà del fet que s’hagi produït una modificació de les circumstàncies familiars a les existents en el moment en què va establir-se la custòdia.

Si el divorci és de mutu acord, es pot incorporar una clàusula amb previsió especial de canvi de custòdia quan es compleixi determinada situació (per exemple, quan passin dos o tres anys, quan el parti torni a treballar al lloc del domicili familiar, etc.) i d’aquesta manera preveure la situació de futur.

Convé, però, assessorar-se bé en el moment inicial de sol·licitud del divorci i valorar bé les circumstàncies actuals abans de decidir quin tipus de custòdia sol·licitar. Ja que per aconseguir el canvi de custòdia posterior, haurà d’acreditar-se una variació de circumstàncies.

Ricard: Tenir una altra parella pot posar en risc la compartida?

Hola, voldria saber si el jutge té en compte per decidir la custòdia el fet que jo hagi començat una relació amb una altra dona. La meva filla té 4 anys, i tant jo com la meva parella desitgem tenir-la a casa. Però la meva ex està dolguda amb mi i em diu que el jutge tindrà en compte el trauma que pot tenir la petita si de sobte viu amb una altra dona. Simplement volem saber què ens podem trobar quan anem a judici, ja que no hem arribat a un acord amistós.

El règim de custòdia s’estableix sempre mirant pel major benefici pel menor.  Atenent a totes les circumstàncies de cada cas, si el Jutge considera que el règim més beneficiós pel menor és la custòdia compartida, l’atorgarà sense problema.

A priori, el tenir una nova parella no suposa, per se, causa per a no concedir una custòdia compartida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa