El Clínic desenvolupa una teràpia pionera per a pacients amb leucèmia avançada

La teràpia cel·lular és una realitat gràcies al projecte ARI i permetrà tractar persones que s'han quedat sense opcions

L’Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit l’autorització d’ús per part de l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) per al CAR-T ARI-0001, una immunoteràpia capdavantera per a persones amb leucèmia limfoblàstica aguda i resistents als altres tractaments. La indicació és de moment per a majors de 25 anys. El Clínic ha pogut desenvolupar aquest CAR-T gràcies al projecte impulsat per l’Ari, una noia que va esperonar l’hospital en la investigació de les teràpies cel·lulars abans de morir el 2016. En l’assaig, amb 58 pacients que tenien una esperança de vida de poques setmanes, el 69% continuaven vius al cap d’un any i el 47%, sense la malaltia. Aquest CAR-T és el primer desenvolupat íntegrament a Europa aprovat per una agència reguladora.

En la presentació de l’aprovació del CAR-T ARI-0001, aquest dimarts, el director general de l’Hospital Clínic, el doctor Josep Maria Campistol, ha afirmat en diverses ocasions que l’autorització excepcional d’ús per part de l’AEMPS suposa una “fita” no només per al campus barceloní, sinó per a la sanitat pública i per a la investigació. El CAR-T ARI-0001 s’ha aprovat com a medicament de teràpia avançada per a pacients amb leucèmia limfoblàstica resistents als tractaments convencionals i majors de 25 anys i és el primer tractament amb cèl·lules modificades genèticament desenvolupat íntegrament a Europa que ho aconsegueix.

Benefici clínic

A més, és el primer CAR-T disponible al món per a pacients adults amb aquest tipus de leucèmia refractaris als tractaments disponibles, ha destacat el director de l’Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques, el doctor Álvaro Urbano-Ispizua. L’aprovació significa que el tractament deixa de ser experimental i que es considera de benefici clínic per als pacients dins del sistema públic de salut, ha recalcat el doctor Urbano-Ispizua.

El Clínic ha aconseguit l’aprovació per a la producció i l’ús del fàrmac. Els responsables del tractament han destacat que el fet que el CAR-T es prepari al Clínic també té avantatges importants, ja que es pot adequar a les necessitats del pacient, com per exemple fraccionar-ne les dosis. A més, com que el CAR-T ARI-0001 s’ha desenvolupat de forma íntegra en l’àmbit acadèmic, el cost és molt inferior al comercial.

El Clínic calcula tractar amb aquest CAR-T uns 25 pacients a l’any. També farà un assaig en fase II amb nou centres d’arreu de l’estat espanyol, entre els quals l’Hospital Germans Trias i Pujol, perquè adquireixin experiència amb aquest tractament.

Una teràpia innovadora

La leucèmia limfoblàstica aguda és un dels quatre tipus principals de leucèmia i es caracteritza per una producció excessiva de limfòcits, o glòbuls blancs, immadurs que es multipliquen de forma ràpida i desplacen les cèl·lules normals de la medul·la òssia. Tot i que en la majoria dels casos s’aconsegueix una remissió completa amb quimioteràpia o amb el trasplantament de medul·la òssia, entre un 10% i un 15% dels pacients moren per resistència al tractament, per la seva toxicitat o per una recaiguda. Quan les opcions de tractament s’esgoten, calen solucions menys tòxiques i més dirigides en què la immunoteràpia pot jugar un paper fonamental.

Els CAR-T són teràpies cel·lulars molt innovadores contra el càncer, basades en el sistema immunitari. Els CAR-T consisteixen a modificar les cèl·lules T per ‘reprogramar-les’ de manera que, quan es readministren al pacient, siguin capaces de reconèixer el tumor i l’ataquin de manera dirigida. “Els limfòcits del pacient són modificats genèticament. És a dir, carreguem els limfòcits amb un gen que li doni senyals perquè mati la cèl·lula tumoral”, ha indicat el cap del Servei d’Immunologia del Clínic, el doctor Manel Juan.

L’assaig d’aquest CAR-T liderat pel doctor Julio Delgado, del Servei d’Hematologia del Clínic, i la doctora Susana Rives, del Servei d’Hematologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, es va posar en marxa el juliol del 2017. En ‘estudi es van incloure 58 pacients adults i pediàtrics, dels quals, 38 amb LLA van ser tractats amb el CAR-T desenvolupat al Clínic. Tots els pacients havien rebut diverses línies de tractament i la gran majoria havien estat trasplantats de moll de l’os. Es tractava per tant de pacients sense alternatives terapèutiques disponibles. Segons ha indicat el doctor Urbano-Ispizua, el 84% dels pacients van eliminar la malaltia, si bé alguns van recaure; en el seguiment d’un any, el 69% estaven vius i el 49% vius i lliures de malaltia.

Un dia d’agraïment i homenatge

Campistol ha expressat que és un dia d’homenatge per a l’Ari Benedé, la jove que va morir als 18 anys després d’una recaiguda en la leucèmia: “És un homenatge a l’Ariana, que s’ho mereix i s’ho mereixia. Crec que seria un dia molt especial per a l’Ariana”.

L’Ari i la seva família, amb la mare al capdavant, Àngela Jover -que ha assistit en la presentació- van motivar el Clínic per desenvolupar les teràpies CAR-T i a través del projecte han recaptat fons perquè avui aquesta teràpia sigui una realitat, així com d’altres que s’estan investigant, com l’ARI-0002, per a pacients amb mieloma múltiple, que afecta persones grans i que no existeix un tractament curatiu.

El director general del Clínic ha assenyalat que també és un dia d'”agraïment” als 170 professionals que han treballat en el desenvolupament d’aquesta teràpia cel·lular al llarg dels anys i que ha tingut un especial impuls des del 2015, quan van visualitzar la possibilitat d’aquesta aprovació.

És aleshores quan s’havia creat el projecte ARI (Assistència i Recerca Intensiva), en què han col·laborat més de 75 organitzacions i prop de 1.500 persones a títol anònim. El Projecte ARI va recaptar prop d’1,8 milions d’euros provinents d’empreses, fundacions i associacions i particulars. Els responsables del Clínic han recordat, a part dels recursos econòmics, el llegat d’entusiasme que va deixar l’Ari.

Visió de l’AEMPS i el CatSalut

Per la seva banda, el cap de Departament de medicaments d’ús humà de l’AEMPS, el doctor César Hernández, ha apuntat que l’autorització d’ús “ha de permetre tant l’accés de pacients que no tenen altres alternatives de tractament com continuar generant coneixement sobre el medicament perquè, eventualment, s’aconsegueixi una autorització de comercialització centralitzada per a tot Europa”.

La directora de l’Àrea Assistencial de Servei Català de la Salut (CatSalut), la doctora Xènia Acebes, ha afirmat que amb l’exempció d’ús hospitalari del CAR-T demostra que el Sistema de Salut de Catalunya està a l’avantguarda de les teràpies avançades.

Nou comentari