Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Cercle d’Economia aposta per una conselleria de Transició Ecològica per aconseguir un canvi “real”
  • CA

El Cercle d’Economia aposta perquè el nou Govern de la Generalitat tingui una conselleria de Transició Ecològica –una àrea que ja està activa al govern espanyol– amb rang de vicepresidència. L’entitat ha presentat aquest divendres l’informe ‘Reptes i oportunitats en la transició cap a un model socioeconòmic sostenible’ que ha elaborat la Comissió Green Deal, que lidera el president d’Agbar, Àngel Simon.

El president del Cercle, Javier Faus, ha reivindicat que la transformació econòmica que necessita Catalunya implica que les indústries puguin abastir-se d’energia verda “a la menor distància possible” per assegurar que la seva producció és sostenible. Faus ha fet aquesta petició en presència del conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, i la ministra per la Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, que han assistit a la presentació de l’informe.

Aconseguir un canvi real

El document, que fa una crida per aconseguir un canvi “real”, inclou un catàleg de recomanacions per aprofitar una oportunitat “única” d’avançar cap a una “economia competitiva i descarbonitzada” amb un “model de consum circular”. L’entitat proposa afrontar la transformació cap a un model sostenible que “no deixi ningú enrere” a través de quatre eixos principals: l’acció climàtica; l’automoció i la mobilitat sostenible; l’economia circular; i la ciutat i l’edificació sostenible.

El president de la comissió, Àngel Simon, ha assegurat que, en aquest context de transformació urgent, la col·laboració publicoprivada serà “bàsica” i que, a més, requerirà aliances entres empreses de diferents sectors. També ha insistit que la transformació del model econòmic s’ha de fer a través d’una transició justa que vetlli per la reconversió de l’ocupació i que l’administració ha de ser una “facilitadora” d’aquest canvi, no un fre.

“És necessari un canvi en els hàbits i models de consum, així com una transformació radical de sectors econòmics clau (com l’industrial, l’energètic o el transport), que incorpori avançaments significatius en matèria d’innovació tecnològica, digitalització, així com la descarbonització en les seves operacions”, conclou el text. “Aquest canvi s’ha de produir a tots els nivells, des de la gestió pública fins a l’esfera privada, i en la pròpia ciutadania, amb un enfocament clar en la integració d’un model sostenible en la gestió, producció i consum de recursos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa