Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gairebé una de cada tres dones treballadores a Barcelona cobren 1.000 euros o menys
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha diagnosticat que la situació laboral de les dones a la ciutat ha millorat en els últims anys en taxa d’activitat i d’ocupació i que en 2019 es va aconseguir el valor més baix d’atur femení des de 2008, encara que es manté la bretxa salarial. En un comunicat pel Dia Internacional de la Dona, constata que les dones “continuen copant contractes parcials, salaris mileuristes i llocs no directius”. De fet, entre les treballadores barcelonines, el 29,3% cobra 1.000 euros o menys.

Les dones assalariades ocupades a temps parcial són majoria (59,6% dels nous contractes parcials) i només el 3,6% tenen rang de personal directiu, enfront del 5,6% d’homes. El quart trimestre de 2019 es va tancar amb una taxa d’activitat femenina del 75,7% a Barcelona, un punt més que al conjunt de Catalunya. La taxa d’atur femení, per la seva banda, va aconseguir el valor més baix des del tercer trimestre de 2008 (7,7%), situant-se a 1,5 punts per sota de la taxa masculina.

Bretxa salarial

Les assalariades residents a Barcelona van cobrar en 2018 un sou mitjà de 27.203 euros, un 21,2% menys que els homes (34.534). La bretxa, així i tot, és inferior a la de tot Catalunya (23%) i de tot Espanya (22,5%).

La bretxa a Barcelona està “generalitzada” perquè les dones van cobrar menys que els seus homòlegs masculins en totes les franges d’edat, nivells educatius, nacionalitats i grups professionals, i en gairebé tots els sectors; i per al personal assalariat en jornada completa, la bretxa va ser del 16,3%, segons l’Oficina Municipal de Dades. En 2018, el 25,9% del personal assalariat era com a màxim mileurista: entre les dones aquest percentatge és del 29,3 i està 6,6 punts per sobre dels homes. És a dir, gairebé una de cada 3 dones ho és.

Emprenedores

Segons el Global Entrepreneurship Monitor, la Taxa d’Activitat Emprenedora femenina en l’àrea de Barcelona en 2018 va ser del 7,9%: 0,5 punts més que l’any anterior, i més que en tot Catalunya en 2018 (7,7%), tot Espanya (6%) i la UE (5,8%): amb aquesta evolució, la diferència entre les taxes masculina i femenina a Barcelona es redueix a 1,5 punts.

Barcelona Activa ha destacat que uns dels seus punts d’èmfasis des de fa tres dècades és el suport a les emprenedores i creadores de projectes i startups que generen productes en el mercat. Per fer-ho, cita HolaLuz i Tiendeo com a exemples d’empreses liderades per dones que han nascut en les incubadores i espais per a persones amb idees de negoci. L’escola de dones de Barcelona Activa, denominada Lidera, fa costat a emprenedores i també a professionals i directives, i atén 1.000 usuàries a l’any.

L’agència municipal de desenvolupament econòmic també ha desenvolupat el Pla Steam Barcelona per a fomentar les vocacions científiques i tecnològiques des de la infància. Des de Barcelona Activa, a més, s’ha llançat la campanya visual #Gràciesinventores en els seus equipaments, per a enaltir a les dones inventores que han passat desapercebudes. Històries que expliquen, per exemple, que la tecnologia que va permetre desenvolupar la xarxa Wi-Fi i GPS la va inventar una dona, i es deia Hedy Lamarr.

Menys atur, mateixes desigualtats

El tinent d’alcalde d’Economia, Jaume Collboni, ha destacat que la situació és paradoxal: “Som la ciutat en relació a Catalunya i Espanya amb menys nivell d’atur femení” però no s’han reduït les desigualtats en termes salarials ni d’accés a l’alta direcció ni d’emprenedoria. Per això, Barcelona Activa “reforça el seu compromís amb fer possible un mercat de treball equitatiu”, i ha atribuït en part la desigualtat a la invisibilización de la dona en la recerca, per la qual cosa ha destacat la campanya ‘#Gràciesinventores’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa