Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una pacient del Clínic supera el VIH després de 15 anys sense medicació

L’Hospital Clínic de Barcelona ha presentat aquest dimecres un cas “excepcional” que podria provocar un gir radical en la lluita contra el virus del VIH. Es tracta d’una pacient que fa 15 anys que no pren medicació i que ha aconseguit mantenir a ratlla la replicació de virus al seu cos, assolint un nivell de càrrega viral actualment indetectable.

Els resultats de l’estudi d’aquest cas “únic” de cura funcional del VIH han estat presentats avui en el marc de la Conferència Mundial AIDS. Fins ara, el tractament antiretroviral utilitzat amb els pacients positius s’ha mostrat efectiu per suprimir la replicació del virus, però no aconsegueix la seva estabilització, ja que cada cop que s’atura la teràpia els nivells de càrrega viral es recuperen.

Segons informa l’ACN, una de les peculiaritats de la pacient barcelonina és que en el seu cos s’han trobat nivells molt alts de dos tipus de limfòcits fortament vinculats a la inhibició del VIH.

Un cas molt poc comú

Mantenir càrregues virals indetectables sense prendre medicació és una casuística molt poc comuna. Hi ha casos de curació relacionats amb el trasplantament de medul·la òssia o en pacients excepcionals que tenen virus defectuosos o factors genètics associats amb una potent resposta immune al VIH d’un tipus de limfòcit, les cèl·lules T CD8+, anomenats controladors d’elit.

Tanmateix, aquest no és el cas de la pacient estudiada pel Clínic. Aquesta va ser diagnosticada a l’estadi d’infecció aguda pel VIH i va ser inclosa en un assaig clínic amb tractament antiretroviral durant nou mesos i diverses intervencions immunomoduladores amb ciclosporina A, un immunosupressor.

La ‘pacient de Barcelona’

En la seva recerca, els investigadors van veure que les cèl·lules sanguínies de la pacient eren altament resistents a ser infectades pel virus del VIH en cultius in-vitro, però que els seus limfòcits T CD4+ purificats eren susceptibles a la infecció pel VIH. Això suggereix que altres poblacions cel·lulars de la sang bloquejaven la infecció i podrien contribuir al control del VIH.

En concret, la ‘pacient de Barcelona’, com l’han anomenat els investigadors, té nivells molt alts de les dues cèl·lules que podrien bloquejar el virus o destruir les cèl·lules infectades aconseguint així la cura funcional. En aquest sentit, l’objectiu és ara acabar d’entendre quin és el mecanisme que es dona en aquesta pacient i com es podria replicar per arribar extrapolar-lo a altres pacients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa