Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Es dispara el consum compulsiu i de risc d’alcohol a Barcelona
  • CA

Creix el consum d’alcohol entre els barcelonins i les barcelonines, una tendència que preocupa especialment l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que ha fet públiques les dades de la darrera Enquesta de Salut de Barcelona 2021, que compara xifres amb el 2016. I el resultat, en el cas de l’alcohol, és molt evident: el consum de risc va ser del 7,9% en dones i del 14,1% en homes, quan el 2016 era del 4,2% i del 9%, respectivament. 

Quan és un consum de risc

Es considera consum de risc prendre 17 unitats setmanals o més en dones i 28 o més en homes, mentre que parlem de consum compulsiu quan es prenen cinc o més consumicions seguides més d’un cop al mes. Això sí, cal tenir en compte que una copa de vi, una cervesa o un cigaló o xopet equivalen a una unitat i una copa o combinat amb whisky o licor similar equival a dues. En el cas de Barcelona, el consum compulsiu l’any 2021 va ser del 6,9% de les dones i del 13,2% dels homes, mentre que en 2016 els percentatges eren 3,3% i 8,3% respectivament.

Primera causa de tractament

Per altra banda, l’alcohol és la primera causa d’inicis de tractament per trastorn de consum de substàncies psicoactives a Barcelona. Què diu l’enquesta? Que a Barcelona es van produir 1.117 inicis de tractament en dones i 3.066 inicis de tractament en homes, el 54,9% dels inicis en les dones (613) i el 43,5% dels inicis en els homes (1334) van estar motivats pel consum d’alcohol. Pel que fa a l’edat en què s’inicien els tractaments, la mitjana a la ciutat, tant en homes com en dones, és de 48 anys.

Coincidint amb la setmana de la sensibilització dels riscos del consum de l’alcohol, l’Agència de Salut Pública (ASPB) ha alertat que l’alcohol és la substància més consumida, tant entre joves com entre adults, i compta amb un consum molta acceptat i sovint banalitzat.

Barcelona disposa d’una xarxa de recursos públics per a l’atenció a les drogodependències, accessibles a tots els veïns i veïnes, on poden accedir a assessorament i ajuda professional. En concret, hi ha 15 CAS als diferents districtes i el Servei d’Orientació sobre Drogues (SOD), el qual es dirigeix als joves de 14 a 21 anys, les seves famílies i els professionals que treballen amb ells, de l’àmbit educatiu o d’altres.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jo. a novembre 14, 2022 | 13:59
    Jo. novembre 14, 2022 | 13:59
    Tal com està el pati, què voleu?. És una fugida fàcil. Mireu, ara mateix vaig a prendre'm, un whisky.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa