Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Roba dues escultures dels Jocs Olímpics per vendre-les com a ferralla

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home acusat de robar dues escultures de bronze commemoratives dels Jocs Olímpics per vendre-les com a ferralla. La policia catalana va iniciar una investigació al mes de setembre després del robatori de l’escultura Nen amb pilota, de Joan Bordes, ubicada a l’avinguda Paral·lel de Barcelona. Es tracta d’una peça que forma part d’un conjunt de vuit escultures instal·lades a diferents parts de la ciutat per commemorar els Jocs del 92.

Fa unes setmanes, els investigadors, en col·laboració amb empreses dedicades al reciclatge de metall, van detectar un home que havia intentat vendre diferents trossos d’una escultura de bronze en una ferralleria de Sant Martí que encaixava amb la sostreta mesos abans. Els agents van localitzar els venedors i van descobrir que les peces eren d’una altra escultura de Bordes, El Llançament, que havia estat robada dies abans d’una font ubicada entre el MNAC i l’avinguda de l’Estadi.

Els venedors van ser citats per un delicte de receptació i van detenir el presumpte lladre, un home de 41 anys i nacionalitat espanyola amb antecedents que es dedica a la recollida de ferralla per vendre-la. El detingut va passar a disposició judicial el 13 de novembre i el jutge va decretar el seu ingrés a presó. L’obra recuperada ja està en mans de l’Ajuntament de Barcelona, que ha iniciat les tasques per recuperar i reposar l’escultura.

Història accidentada

L’obra formava part d’un conjunt anomenat Les fonts commemoratives dels Jocs Olímpics de 1992, proposat per l’arquitecte Òscar Tusquets i l’escultor Joan Bordes. Van costar 116 milions de pessetes, que van finançar l’empresa olímpica Holsa i Aigües de Barcelona, segons ressenyaven els periodistes Jaume Fabre i Josep Maria Huertas a la web municipal Art Públic. Estaven col·locades a diferents indrets de la ciutat on hi havia hagut obres de transformació en el marc de les Olimpíades, com Montjuïc, Glòries o el Port Olímpic.

Així eren les dues escultures robades del conjunt 'Les fonts commemoratives dels Jocs Olímpics de 1992' / Art Públic
Així eren les dues escultures robades del conjunt ‘Les fonts commemoratives dels Jocs Olímpics de 1992’ / Art Públic

Les dues escultures que han estat robades mostraven un noi dret amb una pilota a les mans i home a punt de fer un llançament. Durant els anys 90 van patir diversos incidents. Tres van ser robades i la de Glòries es va trencar. El gener de l’any 2000 van haver de ser retirades 7 de les 8: només va resistir a lloc l’obra Voga, situada al carrer de Salvador Espriu. Bordes va fer motlles nous, van ser foses de nou i recol·locades als pedestals l’estiu de 2004, recorda Art Públic. En comptes de sortidors d’aigua, la segona edició d’escultures incorporava petites basses.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a novembre 23, 2020 | 18:19
    Observador novembre 23, 2020 | 18:19
    Civilització llatina.
  2. Icona del comentari de: capitao lampiao a novembre 23, 2020 | 21:01
    capitao lampiao novembre 23, 2020 | 21:01
    No se li ha acudit anar a robar l'escultura que hi ha a Tortosa al mig de l'Ebre?. Aqui segur que ningu li diria res.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa