Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un detingut a Barcelona en caure una xarxa que falsejava parelles de fet per regularitzar migrants
  • CA

Un home ha estat detingut a Barcelona ciutat en una operació de la Policia Nacional espanyola i l’Europol per desmantellar una xarxa il·legal dedicada a regularitzar immigrants marroquins concertant-los parelles de fet fictícies. El grup tenia epicentre a la població valenciana de Sagunt, on s’han arrestat 28 dels 30 detinguts. Un altre membre s’ha localitzat a València i el darrer, a Barcelona. La xarxa comptava amb ramificacions al Marroc, Bèlgica, França i Itàlia. El nom en clau de l’operatiu policial era Atracción.

Les falses parelles de fet estaven formades per dones espanyoles i homes magrebins, que podien regularitzar la seva situació legal sol·licitant la targeta de
residència de familiar comunitari. El detingut era un dels homes que havia contractat a la xarxa per poder-se regularitzar i ara se l’acusa d’un delicte de falsedat documental. El tracte amb el grup desmantellat es va produir a Sagunt però l’home vivia ara a Barcelona. Fonts de la Policia Nacional detallen al TOT Barcelona que se’l va arrestar durant una “identificació rutinària pel carrer”, quan els agents van veure que coincidia el seu nom amb una requisitòria de detenció valenciana. 

Un milió en beneficis

La xarxa comptava amb diverses empreses i gestories, ubicades sobretot a Sagunt, que donaven suport i cobertura a la seva activitat. Haurien obtingut un benefici proper al milió d’euros, a través del que cobraven als migrants que intentaven residir legalment a Europa: 8.000 euros si es trobaven a la península, o entre 10.000 i 12.000 euros si havien de ser traslladats des d’altres països a Espanya. 

Les dones que fingien ser les seves parelles no arribaven a conviure amb ells en cap moment i rebien 3.000 euros de contraprestació. Se les donava d’alta com a treballadores de gestories locals –malgrat no hi desenvolupaven cap funció– per complir amb els requisits d’Estrangeria. Havien estat captades per dos membres de la xarxa, una parella d’espanyols residents a Sagunt. Els màxims responsables de l’entramat eren dos empresaris de Sagunt, un espanyol i un francès, tots dos d’origen marroquí. 

Participació de l’Europol

Diversos còmplices oferien aquesta regularització fraudulenta a immigrants que vivien a Espanya, Bèlgica i França sense papers. A més l’organització utilitzava l’empresa d’autobusos d’un dels seus membres, amb seu a Bèlgica, i que operava com una línia regular entre Marroc i diferents països europeus. Aquesta línia també era usada per blanquejar els diners de l’activitat delictiva, transportant els diners ocult en autobusos fins al Marroc. Donat l’abast internacional de la xarxa, l’Europol va desplaçar a la localitat valenciana una oficina mòbil per a facilitar la coordinació entre països.

La investigació va començar arran de la detecció a Sagunt de possibles irregularitats en uns expedients de sol·licitud de la targeta residència. El dispositiu de desmantellament ha inclòs les entrades i registres de 7 domicilis i negocis de Sagunt i un a un domicili de València. Els detinguts estan acusats dels delictes d’afavoriment de la immigració clandestina, falsedat documental i pertinença a organització criminal. Quatre han ingressat a presó sense fiança. A més, els agents han confiscat 10.775 euros, un vehicle d’alta gamma, nombroses joies i abundant material informàtic i telefònic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa