Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desnonen l’hort comunitari El Brot: “Han entrat a traïció”
  • CA

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat aquest dimarts desenes de veïns del Baix Guinardó que ocupaven un solar municipal on en un futur s’hi farà habitatge públic i uns jardins, segons el que els ha promès l’Ajuntament. “Han entrat a traïció”, ha assegurat David Plaja, un dels veïns afectats i que forma part de l’hort El Brot, com s’han anomenat aquest grup de persones que al passat maig van decidir entrar en aquest espai, que asseguren que estava en desús, ple de rates i brutícia, per fer un hort comunitari que alhora servia de punt de reunió.

La Guàrdia Urbana s’ha personat al lloc dels fets a les 9 hores del matí, aproximadament. Ha estat aleshores quan ha procedit a expulsar les persones que han fet acte de presència i que mostraven el seu rebuig a l’actuació policial. Una acció que ha anat acompanyada de la intervenció d’una màquina excavadora, que ho ha “rebentat” tot, com han dit alguns dels veïns, que han demanat suport a les xarxes i han intentat salvar algunes de les plantes d’aquest espai verd del Torrent de Lligalbé. El que han pogut recuperar ho traslladaran a l’hort ocupat de Gràcia Ca La Trava.

A més del desallotjament, la Guàrdia Urbana ha detingut una persona, un home de 63 anys que està retingut a la comissaria de les Corts. A hores d’ara es desconeixen els motius pels quals ha estat traslladat a dependències policials.

Desnonament aprovat i no comunicat

El passat 5 d’octubre aquest grup de veïns ja va patir un intent de desnonament d’aquest solar, però no es va acabar executant gràcies a la resistència d’aquestes persones, segons expliquen els membres de l’hort El Brot. “Els vam dir que ens n’aniríem quan comencés el projecte urbanístic i ens van respondre que ens entenguéssim amb els veïns”, declara Plaja. Precisament ha estat ell qui ha anat picant, porta a porta, als que viuen als voltants d’aquest hort. Segons les xifres que ha anat recollint, assegura que el 75% dels veïns propers a la zona estan a favor del projecte, un 12,5% en contra i un altre 12,5% tant els hi és. “La Rosa Alarcón [regidora del districte d’Horta-Guinardó] ha tirat endavant l’ordre judicial de desallotjar la finca, quan hem complert totes les condicions”, lamenta.

Aquesta orde de llançament ha estat sense notificació prèvia, a diferència del que va passar el darrer cop, denuncia. “El 16 de desembre estava aprovat aquest desallotjament, però a nosaltres ningú ens ha avisat, això és jugar brut“, afirma. Plaja ha volgut deixar clar que cap membre de l’hort El Brot està en contra del projecte urbanístic. De fet, detalla que en tot moment van prometre abandonar l’espai tan bon punt s’aprovés l’edificació de l’edifici i dels jardins, quelcom que encara no ha succeït, diu.

No es quedaran de braços plegats. “La meva opinió personal és que demà entrem [al solar], però ho hem de decidir en assemblea”, declara Plaja. “Hi ha gent plorant, que està molt afectada”, explica. És més que un hort comunitari, defensa. “Aquí hi ha un home que es diu Paco Guillén, de 82 anys, i que el seu pare va fer una granja de cabres aquí. Quan va morir ell va continuar amb un hort però, com era un terreny llogat, l’Ajuntament el va expropiar”, narra.

Per aquí hi han passat escoles i universitats. També s’han programat tota mena d’activitats al llarg del dia, fins a tres cops per setmana, com concerts o una diada sobre poesia, afirmen els veïns, que prometen que lluitaran pel seu tros de terra del Baix Guinardó.

L’Ajuntament diu que es van negar a negociar

L’Ajuntament, des del districte d’Horta-Guinardó, diu que els van oferir negociar una proposta conjunta, juntament amb l’associació de veïns, però la van rebutjar, expliquen fonts del consistori al TOT Barcelona. “En tot moment se’ls va explicar que el procés judicial continuava el seu curs i per això, quan s’ha rebut l’autorització judicial, s’ha executat el llançament”, indiquen. “Des del districte es considera necessari recuperar aquest espai públic, que és necessari per al barri, on hi ha prevista la construcció d’un espai verd i habitatge públic”, afegeixen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa