Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desencallat el tancament de les presons de Trinitat Vella i Wad-Ras
  • CA

El departament de Justícia i l’Ajuntament de Barcelona ha desencallat el tancament de les presons de Trinitat Vella i Wad-Ras, que es traslladaran a la Zona Franca el 2025 i el 2027, respectivament, si es compleixen els terminis pactats i que s’ha de ratificar en les pròximes setmanes. La cessió dels dos solars on s’ubicaran el futur centre obert i la presó de dones es va aturar per l’aparició de restes de metalls pensants al subsòl dels terrenys de les parcel·les que l’Ajuntament havia de cedir a la Generalitat.

Després d’unes negociacions llargues i complexes, l’Ajuntament s’ha compromès a invertir fins a vuit milions d’euros per descontaminar el sol, però l’estudi preliminar que s’ha fet de les parcel·les no ha pogut determinar amb exactitud l’abast de la contaminació. S’han detectat traces de plom i possibles dipòsits de restes de metalls pesants relacionats amb l’activitat industrial que s’hi feia abans. Per això, si el cost final de la descontaminació és superior als vuit milions que posarà el consistori, el departament de Justícia assumirà la diferència.

“Comença el compte enrere pel tancament de les presons de Trinitat Vella i Wad-Ras”, ha celebrat la consellera de Justícia, Ester Capella. “Seran presons més respectuoses amb la població reclusa”. El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que la intenció del Govern és obrir “centres penitenciaris que afavoreixin la reinserció i que ofereixin una millor atenció als reclusos”. En el cas de la nova presó de dones, es dissenyarà amb una mirada feminista per acabar amb la “injustícia” històrica d’una sistema penitenciari pensat “per als homes” i, entre altres novetats, inclourà un espai de criança per a les recluses amb fills petits.

Projecte enllestit

La Generalitat té previst traslladar la presó de Trinitat Vella a un solar de 6.500 metres quadrats a la cantonada dels carrers A i 1 de la Zona Franca amb una inversió de 34 milions d’euros. El nou centre obert tindrà un terç de superfície que l’actual i podrà acollir fins a 800 persones. Les previsions del departament de Justícia és que l’antiga presó quedi buida el 2025, coincidint amb l’estrena del nou equipament.

Les instal·lacions estan pensades per a reclusos que compleixen el tercer grau penitenciari, és a dir, que només dormen a la presó entre setmana i que surten diàriament per fer algun voluntariat o per anar a treballar. El nou centre acollirà els 600 homes que actualment compleixen el tercer grau repartits entre Trinitat Vella i Wad-Ras. El solar de la presó de Trinitat Vella, que fa 20.000 metres quadrats, serà comprat per l’Ajuntament de Barcelona per 5,5 milions d’euros. Quan la presó tanqui, es construiran 400 pisos socials.

La tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el trasllat de la presó de Trinitat Vella suposa “fer justícia amb un barri que feia temps que demanava la transformació de la zona”. Fins ara la presó és el precari epicentre d’aquest barri amb forma de turó i que té un gran dèficit d d’habitatge protegit i equipament. De fet, Sanz ha assegurat que aviat començaran els treballs urbanístics per accelerar la construcció dels primers 131 pisos.

Una presó per a dones

El solar on es construirà la nova presó de dones fa 20.000 metre quadrats està situat al carrer E. tindrà una capacitat per a 600 internes i costarà 65 milions d’euros. La idea és que aculli les 400 recluses que ara mateix es reparteixen entre Wad-Ras i Brians 1. El nou centre està pensat per a les dones internes: “disposarà d’espais de criança i fomentarà l’empoderament femení i les relacions sexuals i afectives saludables sense submissió al masclisme”. Es tracta de convertir el centre en un “entorn específicament pensat per afavorir la seva reinserció”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa