Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Descoberts dos trams del rec que portava aigua a Barcelona al segle IX

La urbanització de les antigues casernes de Sant Andreu ha permès el descobriment de dos nous trams del Rec Comtal, que data del segle IX. Els arqueòlegs han localitzat un mur que formava part de la infraestructura, que portava aigua a la ciutat de Barcelona, a tocar del passeig de Santa Coloma, segons ha informat el consistori.

Plànol amb la localització dels dos trams de Rec Comtal localitzats durant la present intervenció. | Abans Serveis Culturals

Plànol amb la localització dels dos trams de Rec Comtal durant la intervenció. | Abans Serveis Culturals

El Rec Comtal va substituir l’aqüeducte romà i servia per fer funcionar els molins, que s’instal·laven a la vora del Rec. La infraestructura es va construir al segle IX, tot i que el seu ús no es va consolidar fins al segle XI, i tenia un recorregut de 13 quilòmetres.

Un tram del Rec Comtal. | Oscar Varas

Un tram del Rec Comtal. | Oscar Varas

El Rec seguia l’itinerari de l’aqüeducte romà, a excepció d’uns revolts que es van afegir, i naixia al Besòs, a la zona de Montcada, segons explica l’Ajuntament. La descoberta l’ha fet l’arqueòleg Oscar Varas, de l’empresa Abans Serveis Cultural. El rec era un canal a cel obert, la qual cosa permetia que s’instal·lessin molins al voltant perquè s’aprofitessin de l’aigua que entrava a la ciutat. Al segle XIII hi va arribar a haver 21 molins al voltant del recorregut, segons detallen fonts municipals. 

Tram del Rec Comtal. | Oscar Varas

Tram del Rec Comtal. | Oscar Varas

La infraestructura també va funcionar com a sistema de regadiu, ja que portava aigua a diversos sistemes de sèquies. Al 1929 el recorregut del rec va haver de ser modificat amb motiu de la construcció de les casernes del regiment d’artilleria lleugera número 7 i de l’edifici de la Maestranza de Artilleria. El nou traçat feia passar el rec pel carrer Fernando Pessoa, ja que els edificis militars ocupaven banda i banda del passeig Torras i Bages. 

Per aquí passava l'aigua que entrava a Barcelona al segle IX. | Oscar Varas

Per aquí passava l’aigua que entrava a Barcelona al segle IX. | Oscar Varas

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa