Desarticulen un grup que pretenia introduir armes de foc al mercat negre

Adquirien pistoles, les modificaven per fer-les més lesives i les revenien

La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona i Madrid quatre persones i n’ha investigat unes altres tres que pretenien introduir armes de foc al mercat negre. Els investigats adquirien armes tipus Flobert –que no requereixen llicència en alguns països europeus–, i les modificaven per fer-les més lesives i posteriorment revendre-les. Se’ls van decomissar desenes d’armes i milers de projectils. Se’ls atribueixen els delictes de comerç il·lícit d’armes, i de tinença, tràfic i dipòsit il·lícit d’armes i munició. L’operació ‘Sotalia’ es va iniciar el passat mes de gener.

La Guàrdia Civil va tenir coneixement de l’enviament de diversos paquets des d’un país de la Unió Europea amb destinació a Madrid i Barcelona que contenien armes curtes tipus Flobert i munició per a les mateixes. A més es va comprovar que no comptaven amb les autoritzacions pertinents i en alguns casos sense que els destinataris tinguessin les llicències que habiliten la tinença d’aquestes armes. Per això, es van realitzar diversos registres domiciliaris a Barcelona, Esplugues de Llobregat i Madrid, procedint a la detenció de quatre persones pels suposats delictes de comerç il·lícit d’armes, i de tinença, tràfic i dipòsit il·lícits d’armes i munició.

Preparades per fer foc real

En els registres es va intervenir una arma detonadora automàtica aparentment modificada per fer foc real amb calibre 9mm, un carregador i munició 9mm, així com cartutxos de 9 mm curt; una arma detonadora aparentment transformada per ampliació de calibre amb canó de fabricació artesanal desmuntat; una arma curta tipus Flobert aparentment modificada a arma de primera categoria, 15 armes curtes tipus Flobert calibre 4 mm, una arma curta calibre 6 mm Flobert, quatre armes detonadores, 2.000 unitats de munició de diferents calibres, 38 armes tipus Berloque i documentació relacionada amb l’operació.

Els detinguts i investigats demostraven tenir un ampli coneixement en armes i afició a les mateixes que no es contempla dins del perfil de col·leccionista. Per això, es van tenir indicis que la intenció d’aquestes persones era comercialitzar les armes adquirides ja que tenien un preu superior perquè no estaven registrades.

Normativa de les armes Flobert

La comercialització d’aquestes armes està regulada a l’estat espanyol en ser considerades armes de foc, tot i que en altres països de la Unió Europea no estan catalogades com a tals, per la qual cosa el seu control i venda no tenen els mateixos estàndards de control. Les armes Flobert estan regulades en el Reglament d’Armes espanyol, sent definides a l’article 2 com a “arma de foc portàtil que utilitza munició de calibre Flobert. Aquestes armes sempre són de percussió anular i poden portar una petita càrrega de pólvora o només la càrrega iniciadora. L’energia cinètica en boca no pot sobrepassar els cent (100) J per a cap calibre”.

Hi ha alguns països on aquestes armes poden comprar-se sense autorització específica, i hi ha fabricants que no compleixen amb les especificacions relatives a les qualitats pròpies d’aquest tipus d’armes a Espanya, fabricant-les amb major resistència, millors materials i fins i tot havent estat convertides d’un calibre major a l’estàndard Flobert (normalment 4 o 6 mm). Això fa que el seu ús en el mercat negre s’hagi incrementat en els últims temps, i han estat intervingudes per la Guàrdia Civil diverses d’aquestes armes de foc transformades en calibres més letals.

Tràfic il·lícit d’armes

L’amenaça de la transformació d’armes de foc en altres calibre i categories més lesives és una de les accions que s’emmarquen en la prioritat de la UE en la lluita contra el tràfic il·lícit d’armes, que es desenvolupa mitjançant la plataforma europea EMPACT Firearms, del qual Espanya, i en concret la Guàrdia Civil, és responsable a nivell europeu. La importància de la lluita contra l’amenaça de les armes de foc ha estat rellançada recentment amb la publicació per la Comissió Europea d’un pla d’acció específic contra el tràfic il·lícit d’armes, que s’engloba en l’Agenda de Seguretat Interior per al període 2020-2025.

A més, aquesta amenaça està identificada també com a prioritat a nivell espanyol en l’actual ‘Estratègia de lluita contra el crim organitzat’, el que fa que aquesta competència exclusiva de la Guàrdia Civil sigui prioritària per al cos, per la seva importància tant a nivell estatal com internacional. L’operació ha estat desenvolupada per agents pertanyents a la Prefectura d’Armes i Explosius i Seguretat, amb el suport de la Intervenció d’Armes i Explosius de Barcelona, així com de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Madrid i Servei Cinològic. S’ha dut a terme sota la direcció de la Jutge Titular del jutjat d’instrucció número 23 de Barcelona.

Nou comentari