Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desarticulat un grup de lladres contorsionistes que actuava a Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup de lladres que robava a establiments utilitzant les seves habilitats contorsionistes per entrar-hi. Els delinqüents feien forats a les parets des dels edificis contigus al local que volien robar per poder-s’hi colar. Els forats eren molt petits, i aconseguien passar-hi gràcies a la seva elasticitat com a contorsionistes. L’operació ha resultat amb la detenció del responsable del grup, que era un home de nacionalitat romanesa de 55 anys; dos homes de 26 i 46 anys de nacionalitat espanyola i una dona de 25 anys de nacionalitat veneçolana. Dos d’ells han ingressat a presó.

El líder del grup feia espectacles a la Rambla

Al grup se’l relaciona amb 20 robatoris, 15 dels quals haurien estat a Barcelona i tres a Nou Barris. La tècnica que utilitzaven s’anomena butró, que és un forat que fan els lladres per entrar a robar. El cap del grup va ser identificat l’any 2010 fent espectacles de contorsionisme a la Rambla de Barcelona, una experiència que va utilitzar per robar, segons ha desvelat el cap de la comissaria de Nou Barris, Eduard Rodríguez. El sergent dels Mossos ha detallat que el cap del grup podia estar hores en espais molt petits gràcies a la seva habilitat contorsionista. Ha destacat que en una ocasió es va amagar sota un ascensor, que estava en funcionament, “posant en risc la seva integritat”. L’arrestat, que era l’encarregat d’entrar als establiments per robar, feia els forats sense fer gaire soroll i amb molta “paciència” per no alertar els veïns.

El líder era, segons els Mossos, una persona solitària que vivia en una cabana al bosc de Guanta, a Sentmenat, al Vallès Occidental. Allà es reunia el grup i el lladre contorsionista feia “briefings” als altres membres del grup de “quatre o cinc hores”. El seguiment del líder era complicat perquè l’home es desplaçava a peu pel mig del bosc, segons ha destacat el cap de la comissaria de Nou Barris. 

Consultaven l’horòscop abans d’actuar

Des de la cabana l’home consultava el zodíac per comprovar quin era el millor dia per actuar. A més, sempre preguntava als altres lladres què deien els seus horòscops – ell era Sagitari, segons apunta el sergent Eduard Rodríguez – per decidir si era adient robar aquell dia. “Al principi pensàvem que parlaven en codi perquè no concebíem que un grup tan perfeccionista es deixés influir per l’horòscop”, ha admès Rodríguez. 

Una vegada el líder del grup havia escollit el millor dia per actuar, es desplaçava als establiments amb dos vehicles tot terreny, segons indica la policia. Durant els robatoris els membres del grup es dividien les tasques: en un dels vehicles quedava una persona amb un gos per vigilar, un entrava a l’escala de l’edifici contigu al local per avisar si algun veí sortia i el cap dels lladres feia un forat per entrar a l’establiment i robar. 

Els agents de la policia van fer dues entrades a domicilis, una a la cabana i l’altra a Castellar del Vallès, on van detenir l’altre responsable del grup. A la cabana els Mossos van trobar-hi els objectes robats dels locals, un diari on el detingut anotava les gestions que havia de fer per cometre el robatori, plànols dels locals, rutines dels propietaris dels establiments i detalls d’on s’havien de posicionar els membres del grup durant el robatori. Els Mossos detallen que era una persona de caràcter “metòdic” i que actuava amb “precisió”. 

La investigació va començar el 14 d’octubre de l’any passat després d’un robatori en un bar de Nou Barris. Els Mossos van poder identificar el vehicle amb què s’havien desplaçat els lladres, que era un tot terreny de color vermell. Un cop es va localitzar el propietari del cotxe, els agents van constatar que tenia antecedents per robatoris amb violència a València i que havia actuat amb una altra persona. Després, els Mossos van comprovar que en els últims mesos s’havien denunciat diverses entrades a locals utilitzant el mateix modus operandi: el mètode butró. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa