Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament desallotja una narcofinca molt conflictiva del Raval
  • CA

La Guàrdia Urbana ha desplegat un gran dispositiu al carrer Príncep de Viana, al barri del Raval, per desallotjar una narcofinca molt conflictiva que fa anys que és una font de problemes tant per als propis implicats com per als veïns de la zona. S’hi han donat abusos sexuals, algun cas de sobredosi mortal i fins i tot un homicidi. A més, l’edifici, propietat del fons Cerberus, està en molt mal estat i els Bombers de Barcelona han certificat que és un risc per a les persones que hi viuen.

Segons ha informat el regidor de districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, l’operació municipal s’ha donat sense cap incident i s’ha desallotjat a un total de 43 persones dels 11 habitatges que conformen l’escala. Entre els identificats hi havia dues persones amb una ordre pendent de crida i cerca, i han quedat detingudes. A la resta de les persones desnonades —inclòs un menor— l’Ajuntament els ha ofert una alternativa habitacional d’emergència per als primers dies. Després, s’analitzaran “individualment” els casos i “la vulnerabilitat de cada família” per decidir com segueix la intervenció dels Serveis Socials amb aquestes famílies.

En aquest sentit, de fet, Rabassa ha destacat que “el problema” que havien arrossegat aquests habitants de la finca últimament eren “la insalubritat” i “unes condicions que no podien ser”. Tanmateix, ha negat que aquest edifici es pugui considerar a hores d’ara un narcoedifici, per molt que els veïns de la zona s’hi refereixin així. “Actualment, no podem parlar que hi hagi un tràfic de drogues intensiu”, ha comentat. En canvi, ha afegit que “és cert que és un dels punts més problemàtics i de manera més persistent durant més anys” a la zona.

Pel que fa a la responsabilitat de la propietat —el fons gegantí Cerberus— el govern municipal exigeix a la companyia que rectifiqui la deixadesa dels últims anys de manera imminent. La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, ha detallat que ara esperen rebre una proposta de la propietat per renovar el conjunt de l’edifici i solucionar les incomptables deficiències en el termini d’un mes. Si no, hi haurà un compte enrere d’un màxim de mig any des que es va declarar la finca inhabitable, el desembre passat. “Si en sis mesos no ha iniciat la rehabilitació d’aquesta finca, no podrà llogar ni vendre”, ha advertit Martín. És a dir, que si el fons voltor no se’n fa càrrec, tampoc no farà negoci. En aquesta línia, la regidora ha remarcat que, alhora, seria el moment en què l’Ajuntament activaria la via sancionadora.

De moment, però, el govern municipal s’ha mostrat conciliador mentre espera que Cerberus es faci responsable de la rehabilitació i fins i tot accepti cedir alguns pisos de la finca a la borsa de lloguer assequible promoguda per l’Ajuntament. Si aquestes accions no es duen a terme, el govern d’Ada Colau farà una nova valoració de la situació i decidirà quina línia d’actuació seguirà. Pel que fa a l’estat de la negociació actual, Lucía Martín ha dit “aparentment” els “escolten” i “estan oberts a la proposta”, però “caldrà veure si això es materialitza”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa