Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Demanen 10 anys de presó per les protestes ultres contra una mesquita de Nou Barris
  • CA

La fiscalia demana penes de fins a deu anys de presó per als ultres acusats de boicotejar l’obertura d’una mesquita al carrer Japó, a Nou Barris, el 2017. Així ho ha explicat aquest dimecres el regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, que ha avançat que el consistori se sumarà a les peticions de l’acusació de la fiscalia perquè el judici se celebri i els fets no quedin “impunes”. El ministeri públic també demana la prohibició d’acostar-se en un radi de 1.000 metres a la mesquita i sol·licita una indemnització conjunta a la Comunitat Islàmica de Nou Barris pels imports de la reparació dels desperfectes causats i 30.000 euros en concepte de danys morals a la comunitat.

El ministeri públic sol·licita l’obertura de judici oral a l’Audiència de Barcelona contra una quinzena d’acusats vinculats a Democracia Nacional i els atribueix diversos delictes. En total, la fiscalia veu en els fets un delicte de coaccions, dos delictes d’amenaces greus, un delicte lleu de lesions i un delicte de maltractament –tots ells amb l’agreujant de discriminació religiosa– i un delicte en ocasió de l’exercici dels drets fonamentals. Les penes varien en cada cas però en algun s’acumulen fins a deu anys de presó, segons el consistori.

De cara al judici, el ministeri públic proposa com a prova l’interrogatori dels acusats, la compareixença en qualitat de testimoni d’agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana així com la reproducció d’imatges recollides en el lloc dels fets per sistemes de videovigilància. Per altra banda, es descarta una de les investigades ja que es considera que no ha quedat provat que la seva participació en els fets tingui entitat suficient per tenir transcendència penal.

Protestes durant un any

En les diligències prèvies, la fiscalia relata els nombrosos fets ocorreguts de manera sistemàtica i mantinguda en el temps entre el març del 2017 i el març del 2018. Segons explica els autors dels fets van ser persones d’extrema dreta, militants i simpatitzants de formacions com Democracia Nacional que s’oposaven a l’obertura de la mesquita tot i que cap d’ells residia a Nou Barris. Van participar en diverses accions per impedir l’obertura del centre de culte i un cop l’oratori va iniciar les seves activitats van intentar pertorbar el seu funcionament.

Entre les diverses accions que es descriuen hi ha el llançament de pintura vermella, la introducció de silicona als panys de les persianes del centre o la col·locació d’embotits de porc a la porta per “ofendre” els seus sentiments religiosos. També consta, entre altres, una agressió a veïns de l’associació Nou Barris Acull així com pintades i cartells a la façana i adhesius amb missatges com ‘mesquita no’ o ‘terroristes’.

Entre les pintades també n’hi va haver amb una creu celta i les sigles SS i van fer-se concentracions a les portes de l’oratori amb crits de ‘heil Hitler’. En el relat de la fiscalia s’inclou que des que es va dictar una ordre d’allunyament, el 2018, van cessar els atacs. El mateix Marc Serra també ha destacat el bon funcionament de la mesquita i ha assegurat que no hi ha hagut més problemes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa