El delegat dels jutjats d’instrucció replica als Mossos que els lladres violents sí que van a presó

El delegat dels jutjats d’instrucció de Barcelona, ​​Francisco González Maíllo, ha assegurat que els detinguts per robatoris amb violència o intimidació generalment “va a presó” preventiva, però ha explicat que la mesura de presó provisional s’ha de aplicar seguint una sèrie de requisits legals. Aquesta consideració xoca amb la queixa dels Mossos d’Esquadra. Fonts policials van lamentar que només el 10% dels responsables de robatoris amb violència ingressen a presó preventiva. 

En una entrevista a Europa Press, ha detallat que en els casos d’aquests robatoris cal que hi hagi indicis o proves suficients per atribuir el delicte al detingut i determinar si és “consumat o temptativa”, és a dir, si s’ha arribat a fer el robatori o s’ha quedat en un intent.

“Si és un intent la pena baixa” del mínim necessari per dictar la presó provisional, ha explicat González després de recordar que, entre els requisits legals d’aquesta mesura, està que el possible delicte tingui una condemna de dos anys de presó o més.

podria acordar l’ingrés a la presó provisional quan hi ha un intent de robatori “amb lesions de certa entitat”, ha apuntat el magistrat, que ha ressaltat la necessitat de valorar la casuística de cada cas.

En aquest context, en ser consultat sobre la possibilitat de reformar l’ordenament penal per facilitar la presó provisional, ha assenyalat que l’única “escletxa” que hi ha actualment és l’intent de robatori.

I també ha opinat, a títol personal, que l’intent de furt lleu “està poc penat” i que falta regulació davant de persones amb molts antecedents.

Ha recalcat que els jutges de Barcelona estan “compromesos” amb la ciutat, però ha recordat que han de complir la llei i que el sistema és garantista i de respecte als drets humans.

Antecedents

Un altre factor és que, per a la presó provisional, també s’han de considerar “les circumstàncies personals” del sospitós, com si té antecedents penals, és a dir, sentències fermes per fets constitutius del mateix delicte.

González ha ressaltat que, “en molts casos, aquestes persones no tenen antecedents penals”, encara que sí tinguin antecedents policials i acumulin detencions, que no es tenen en compte a efectes de reincidència, ha subratllat.

Ha apuntat, però, que els antecedents policials es podrien fer servir per valorar si hi ha risc de reiteració delictiva si, a més, els detinguts no poden acreditar “mitjans de vida lícits”.

Un altre factor és el risc de fuga, mentre que “l’alarma social va deixar de ser un requisit” viable per imposar la presó provisional.

González també ha conclòs que “el furt en general no permet la presó preventiva” -només si es tractés de grups criminals amb molts antecedents, ha exemplificat.

Menors

El magistrat ha explicat que hi ha casos de joves detinguts que han assolit la majoria d’edat i que “no han tingut temps de tenir sentències fermes”, de manera que no se’ls pot aplicar la reincidència que permetria el seu ingrés a la presó provisional.

A més, ha recalcat que els jutjats d’instrucció no són competents per rebre a menors detinguts, sinó que van als jutjats de menors, on la Fiscalia pot demanar “alguna mesura d’internament”.

Comentaris

  ALF Agost 29, 2019 | 12:09
  Res que la culpa és dels ciudadans que sortim al carrer i en deixem atracar. La incomopetència és molt agosarada.
  Guillem Agost 29, 2019 | 14:01
  Diu el magistrat; "amb lesions de certa entitat". Sense comentaris.
  X*2 Agost 29, 2019 | 15:20
  No és el que diu la premsa. Aques paio deu ser espanyol i com sempre fan s'inventen mentides
  Jaume Agost 30, 2019 | 00:35
  N'hi ha més a fora que a dins. Entren per una porta i surten per un altra, La justícia de Ñ només te feina a tancar a qui no hauria (politics, comics, cantants, canalla i gent de bé), els xoriços i golfos al carrer.
  Xavier Agost 30, 2019 | 11:36
  Però que diu aquest home, si justament ells protegeixen tots els choriços, sempre i cuant no siguin catalans o independentistas , per mostra, la manada, amb els fets jutjats i condemnats, un any al carrer, polítics catalans sense jutjar en presó preventiva gairabé 2 anys, i a sobre ens jutjat majoritàriament en castellà i no protesta que tindràs més càstig.. República Ja!.

Nou comentari