Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crit d’alerta per reclamar la protecció d’una “casa única” centenària amb un rellotge de sol

“Aquesta casa amb el seu rellotge de sol fa que sigui una casa única, no només perquè a Nou Barris és l’única casa que té un rellotge de sol esgrafiat, sinó perquè a Barcelona se’n poden comptar amb els dits. Per tant, és una casa única a Barcelona també“, explicava recentment Jordi Sánchez, membre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, en una entrevista amb la televisió pública betevé. Aquestes paraules feien d’avís a navegants per part de l’entitat noubarrienca davant una amenaça latent, endormiscada, però constant. I és que des de fe fa 42 anys que aquesta casa centenària hauria d’anar a terra, segons va decretar un planejament aprovat a Barcelona l’any 1979. Des de llavors, la finca singular segueix sense estar protegida i ara es reclama que el govern municipal actuï per acabar amb aquesta situació inquietant.

La casa està ubicada a la cruïlla entre el passatge de Pi i Molist i el carrer amb el mateix nom, al barri del Turó de la Peira, i es calcula que va ser construïda als anys 20. Des de llavors, el rellotge de sol esgrafiat amb la inscripció “el cel es ma regla” no ha deixat de funcionar, si bé cada vegada rep menys hores de llum solar per la construcció de nous edificis. L’última revisió, però, la va passar amb èxit fa 10 anys.

El seu pijtor enemic, ara per ara, segueix sent el pla urbanístic que l’afecta des de fa quatre dècades. Mai no s’ha tirat endavant el pla sobre paper de tirar la casa a terra per fer un bloc d’habitatges, però tampoc no s’ha fet cap pas amb la intenció de protegir la finca. Estan en uns llimbs perpetus. Així que ara, des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris troben que seria un bon moment per moure fitxa i blindar aquest espai singular, així com les cases centenàries del voltant, que també estan afectades. “Seria el moment de reivindicar la salvació ja no només de la casa única del rellotge de sol, sinó protegir tot aquest conjunt antic que ens queda de Nou Barris”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pepa a febrer 28, 2021 | 20:53
    Pepa febrer 28, 2021 | 20:53
    He estado mirando el mapa de Porta, y no me queda muy claro si esta casa pertenece al barri del turó de la peira o al barri de Porta, la calle Dr. Pi i Molist está dentro de los límites del barri de Porta. Lo digo por aclarar a dónde pertenece exactamente. Saludos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa