Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cauen les donacions de sang a Barcelona: 3.600 malalts se’n poden veure afectats
  • CA

El banc de sang de Catalunya alertava fa uns dies que amb el ritme de donacions que hi ha en aquests moments el país es quedarà sense reserves a les portes del Nadal. Aquest avís ha posat les piles als ciutadans d’arreu del país, que en tan sols una setmana han multiplicat per dos les donacions. Fins fa poc, el Banc de Sang rebia unes 600 donacions diàries, però ara ja en rep entre 1.000 i 1.200, segons ha pogut saber el TOT Barcelona. Ara bé, la crisi no s’ha acabat i, en aquest context, les males xifres que registren els centres de donants de Barcelona hi juguen molt en contra.

Barcelona és una de les grans ciutats que menys implicada està en la donació de sang. Els números així ho expliquen. Entre l’1 de gener i el 30 de setembre d’aquest any, un total de 43.386 persones havien donat sang a la ciutat comtal. Aquestes xifres queden lluny de les d’altres anys. En aquest mateix període del 2021, per exemple, tot i l’alteració de la pandèmia, el Banc de Sang en va registrar 44.579 a la capital. És a dir, que enguany hi ha 1.200 donacions menys a la ciutat de Barcelona.

Un punt de donació de sang BANC DE SANG
Un punt de donació de sang BANC DE SANG

Barcelona, a la cua de les donacions

Tenint en compte que a Barcelona hi viuen més d’1,5 milions de persones, la xifra de donants és molt baixa, si bé també és cert que no tothom pot cedir la seva sang. En tot cas, el poc impuls de la ciutat és un contratemps pels malalts: cada donació de sang permet ajudar fins a tres persones. Així doncs, aquesta davallada de més d’un miler de donants implica deixar sense opcions a 3.600 persones de tot Catalunya si el ritme no augmenta i la tendència no canvia amb prou profunditat.

Amb les dades a la mà, Barcelona queda lluny de liderar Catalunya en aquesta matèria. El director assistencial del Banc d’Aliments, Joan Ramon Grífols, remarca en declaracions al TOT que “per les persones que hi ha, les donacions a Barcelona són baixes”. Les xifres no el desmenteixen. Barcelona té un índex de 41 donacions per cada 1.000 habitants. Aquestes dades, malgrat estar per sobre de la mitjana catalana (36 per cada 1.000), estan força per sota d’altres grans ciutats del país com Tarragona i Lleida, que estan en 62,21 i 60,40 donacions respectivament per cada miler d’habitants. I aquestes encara són més dolentes si comparem la capital amb Girona, que frega les 90 donacions per cada 1.000 persones.

El Banc de Sang ha començat una campanya per ampliar les reserves / Banc de Sang

Quins motius expliquen les xifres tan baixes?

Darrere d’aquest fenomen s’amaguen diferents motius. “A les grans ciutats portem un dia a dia més frenètic”, diu Grífols per explicar les males xifres. El director assistencial considera que en aquestes urbs les agendes són més intenses i les distàncies són més llargues, fet que en els àmbits més petits “no passa”. En tot cas, Grífols assegura que “en proporció, Barcelona té un índex de millora alt”.

Un altre motiu és la manca de renovació generacional, que encara no ha arribat al camp de les donacions de sang. Una de les promotores de l’Hospital Clínic, Montse Claperols, culpa la pandèmia de la manca de nous donants: “Els que tenen 70 anys que donaven sang ja no ho fan i, tot i que s’incorporen nous donants, no ho fan tan en massa com abans”. L’exemple més clar és el dels darrers dies, en què esperaven nous donants fruit de la demanda pública que ha fet el Banc de Sang. Tot i això, Claperols assegura que han tingut “el públic de sempre i gent nova”, malgrat que aquest últim segment de la població “no ha vingut tant com altres anys”.

Els problemes no acaben amb els donants. També falta personal d’infermeria. “Falten en molts centres i grans hospitals, i el banc de sang no se n’ha lliurat”, diu Claperols. Aquest fet dificulta el bon funcionament de les campanyes, que s’aguanten gràcies a l’empenta professional de tots els que hi treballen. “Molts han hagut d’espaiar les vacances perquè nosaltres no podem deixar de donar resposta”, conclou la promotora.

Optimisme, malgrat tot

El Banc de Sang fa anys que sap d’aquesta tendència i que treballa per rebaixar els efectes negatius. Per això té punts habilitats en tres hospitals diferents amb “franges horàries molt extenses”, segons apunta Joan Ramon Grífols. Els donants poden escollir, en aquest cas, entre l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Santa Pau, i l’Hospital Universitari Vall Hebron. Temps enrere això no era així. Cada centre sanitari podia recaptar sang per als seus ingressats, però per a Grífols això “és menys efectiu” i destaca que Catalunya és “pionera en aquest sistema de donacions”.

A tot això, des del Banc de Sang celebren l’inici d’un possible repunt de la solidaritat, marcat clarament per l’alerta de la setmana passada: “Hem passat de tenir 8 setmanes de reserves a només 5”, deien els professionals. La tendència ha canviat, però només el temps dirà si serà suficient per arribar a les dates de Nadal amb garanties.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa