Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Creixen alhora la bisexualitat i les violències masclistes en adolescents

Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) sobre salut i drets sexuals i reproductius apunta dues tendències simultànies i oposades entre els adolescents de la ciutat. D’una banda, es dispara el nombre de joves –en especial entre les noies– que declaren sentir-se atrets per ambdós gèneres. I d’altra banda, alhora creix la discriminació per orientació sexual i la violència masclista.

Les dades de l’informe beuen de diverses fonts estadístiques periòdiques: l’Enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària, el Registre d’Infeccions de Transmissió Sexual, el Registre de Naixements i el Registre d’Interrupcions Voluntàries de l’Embaràs.

Pel que fa a les preferències sexuals, l’estudi detecta “una baixada significativa” del percentatge d’adolescents escolaritzats de 13 a 19 anys que se senten atretes exclusivament per persones de l’altre sexe. En el cas de les noies, és dobla la xifra: passa d’un 69,4% el 2016 a un 48,5% el 2021. El canvi entre els nois és menys pronunciat: d’un 83,2% a un 77,7%.

Tant en noies com en nois, encara que sobretot en noies, els percentatges s’incrementen amb l’edat. L’alumnat ubicat en centres de barris afavorits declara més freqüentment una atracció sexual diferent de l’heterosexual. S’observen poques diferències segons el país de naixement de l’alumnat.

Evolució de les tendències sexuals dels adolescents a Barcelona / ASPB
Evolució de les tendències sexuals dels adolescents a Barcelona / ASPB

Per contra, l’enquesta recull molts més testimonis de nois i noies que afirmen haver patit discriminació per raó d’orientació sexual. En 5 anys, ha passat del 10,6% al 30,1% entre aquelles persones que declaren sentir-se atretes per persones del mateix sexe i del 18,9% al 22,2% en persones atretes per més d’un sexe. En concret, entre nois que no se senten atrets només per noies se situa en el 30%. És a dir, quasi un terç dels adolescents homosexuals s’haurien sentit discriminats i una cinquena part dels bisexuals.

Grans canvis en les tendències sexuals dels adolescents a Barcelona / ASPB
Grans canvis en les tendències sexuals dels adolescents a Barcelona / ASPB

Violència masclista i assetjament sexual

També puja el número de persones que declara haver patit maltractament per part de la parella, sigui emocional, físic o sexual, així com els casos d’assetjament sexuals. Les noies que afirmen haver-ne patit l’últim any per part de la parella pugen del 18% al 24%: gairebé una quarta part. Encara més les que declaren haver-se sentit assetjades per conductes verbals o físiques amb contingut sexual ofensiu i no desitjat: del 17% de fa 5 anys a un alarmant 38%. “aquest augment posa de manifest la vigència de les violències masclistes i la necessitat de seguir incorporant mesures i programes concrets per fer-hi front”, apunta l’ASPB.

Un 39,9% de les noies declaraven haver patit discriminació per raó de sexe el 2021, més del doble que el 2016 (14,8%). La prevalença en nois és molt inferior, un 8,2%, però també ha crescut en aquests mateixos cinc anys (2,9%). Augmenta amb l’edat, excepte en el nivell de cicles formatius de grau superior. En canvi, pràcticament la meitat de les noies que cursaven 2n de batxillerat l’any passat (17-19 anys) deien haver patit aquesta forma de discriminació (49,2%). Poques diferències entre barris rics i pobres, en canvi segons el país de naixement sí que hi ha biaix: l’alumnat nascut a l’estranger declara en menor mesura haver patit discriminació per raó de sexe.

L’agència no descarta que aquests increments també tinguin a veure, en part, amb una “major sensibilització de la societat lligada a l’evolució del moviment feminista en els darrers anys”, que facilita que les noies identifiquin aquest tipus de violències que altres generacions tenien normalitzades.

Menys VIH i en general menys ITS

L’estudi també assenyala una frenada en les infeccions de transmissió sexual (ITS) el 2020, arran de la pandèmia. Com a mínim de les malalties de declaració obligatòria, com clamídia, sífilis i gonocòccia. No obstant, les taxes “continuen tan elevades com abans de la pandèmia” i amb més incidència entre homes, alerta. La millor notícia és que el contagi de VIH segueix la tendència de descens dels darrers anys, amb una reducció d’un 14,3% de la taxa d’incidència anual. L’ASPB recorda que la principal via de transmissió del VIH són les pràctiques sexuals de risc, amb un fort biaix de gènere: 26,7 per cada 100.000 homes versus 2,1 per cada 100.000 dones.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cat a maig 21, 2022 | 13:22
    Cat maig 21, 2022 | 13:22
    La educació es un fracàs, un país que vulgui evolucionar, no canvia de lleis educatives cada dos per tres. Els pares, sobretot els putañols, només volen que els seus fills no els molestin. Els posen el mòbil a les mans a partir dels 2/3 anys O menys. La ètica, els valors, i la implicació de la família amb la escola brilla per la absència. Encara prou bé que surt la canalla de l'estat putañol, i mira que s'esforcen per crear "garrulos" e incompetents

Nou comentari

Comparteix